Home Landelijke radio Broadcast Partners tegen nieuwe milieuvergunning voor Mierlo

Broadcast Partners tegen nieuwe milieuvergunning voor Mierlo

Broadcast Partners (BP) is uit op de vernietiging van de nieuwe milieuvergunning voor de zendmast in Mierlo, dit schrijft het Eindhovens Dagblad. Tijdens een rechtszitting bij de Raad van State zei BP-directeur R. van der Hoeven maandag dat de door de gemeente Mierlo aan KPN verleende vergunning tot onaanvaardbaar veel storingen in elektronica-apparatuur van omwonenden zal leiden.

Broodroosters, cd-spelers en andere apparatuur slaan op hol als gevolg van de te sterke elektromagnetische veldsterkte, zo verzekerde de directeur. De kracht van de radio- en televisiezenders wordt uitgedrukt in de zogeheten veldsterke oftewel het aantal volts per meter. De gemeente staat KPN een rond de zendmast in Mierlo maximale veldsterkte van drie volt per meter toe. Volgens het zenderverhuurbedrijf is dat veel te hoog en mag dat volgens de Europese regels niet meer zijn 1 volt per meter.
KPN vindt dat een onzinnig voorstel omdat de zenders in dat geval in kracht moeten worden teruggeschroefd met alle negatieve gevolgen voor de ontvangst van dien.

Tijdens de rechtszitting bleek echter een achterliggend conflict schuil te gaan tussen enerzijds BP, die vooral commerciële omroepen zoals RTL bedient, en anderzijds KPN en Nozema, die onder meer de publieke omroepen uitzendt. BP is het helemaal niet eens met de zogeheten configuratie van de zendermast in Mierlo. Door gebrekkig overleg meent BP dat ze benadeeld is en dat haar zenders waaronder RTL-FM en BNR Nieuwsradio een slechter bereik hebben dan die van Nozema, waaronder Omroep Brabant. BP vindt dat ze de zendmast opnieuw moet worden ingedeeld (geconfigureerd) zodat alle zenders een goed bereik hebben en de omstreden veldsterkte van drie naar een volt per meter terug kan.

Volgens een woordvoerder van Broadcast Partners heeft zijn bedrijf al talloze klachten over storingen gehad van omwonenden van de Mierlose zendmast. KPN, Nozema en de gemeente ontkennen dat er storingen zijn en hun woordvoerders zeiden van geen klachten te weten. Mocht de Raad van State BP in het gelijk stellen dan leidt dat volgens KPN tot grote zendproblemen in de Brabantse regio. De uitspraak volgt over enkele weken.