Home Landelijke radio ‘Breedband internet en gsm gaat ether verdrijven’

‘Breedband internet en gsm gaat ether verdrijven’

Mobiele telefonie in combinatie met breedbandinternet zal op korte termijn een einde maken aan het huidige omroepbestel. Dat is de belangrijkste conclusie van het rapport ‘De Eindeloze Ether’, dat technologietijdschrift De Ingenieur vandaag tijdens de slotdag van de manifestatie ‘Ode aan de Techniek 2004’ presenteert. In het rapport staat dat een combinatie van technologiën als UMTS, WiFi en breedbandinternet een einde kunnen maken aan de huidige problemen in de ether.

Samen creëren de technologiën letterlijk een ‘eindeloze ether’, die ruimte biedt aan een oneindig aantal ‘kanalen’ voor radio en televisie. Iedereen die dat wil, kan zijn eigen omroep beginnen. Voor zo’n 10 euro per jaar heeft iedere inwoner van een stad als Amsterdam toegang tot de eindeloze ether. Landelijke dekking is gemakkelijk te financieren uit de miljardenopbrengst van de UMTS-veilingen.

Het nieuwe internetprotocol IPv6 maakt internet geschikt voor audio- en videostreaming voor een oneindig aantal ontvangers, net als nu in de ether. Met een UMTS-telefoon kun je prima internetten en dus mobiel naar webradio luisteren. Waar dataverkeer de celcapaciteit dreigt te overschrijden, kan WiFi (Wireless Fidelity) ondersteuning bieden aan UMTS.