Home Landelijke radio BNR Nieuwsradio samen met FD in één pand

BNR Nieuwsradio samen met FD in één pand

Het Financieele Dagblad en BNR Nieuwsradio gaan aan het einde van dit jaar samenwonen. Dit heeft de FD Groep, waar beide bedrijven ondervallen, bekend gemaakt. De huisvesting zal het voormalige ‘Renault-gebouw’ aan de Wibautstraat in Amsterdam worden. Dit pand voldoet aan een aantal specifieke eisen om de multimediastrategie verder te realiseren. Zo kan er naast de uitzendstudio ook een studio worden ingericht, waar publiek live-uitzendingen kan bijwonen. De redacties van Het Financieele Dagblad en van BNR Nieuwsradio kunnen in één grote ruimte worden gehuisvest, wat de interactie tussen de afzonderlijke media stimuleert.

In het najaar verhuizen in totaal ruim 250 medewerkers van directie, staf, commerciële afdelingen en redacties naar het nieuwe kantoor. Momenteel zitten deze afdelingen verspreid over drie locaties in Amsterdam.

“De mediawereld in Nederland is al jaren sterk in beweging. Wij hebben enkele jaren geleden gekozen voor verbreding van onze activiteiten. Met de acquisitie verleden jaar van BNR Nieuwsradio hebben we een forse stap gezet”, zegt Philip Alberdingk Thijm, algemeen directeur van de FD Groep. “Wij zijn de eerste en tot nu toe de enige echt multimediale nieuwsbron in Nederland met onze krant, onze 24-uursnieuwszender en met onze websites. Verdere integratie en samenwerking, ook redactioneel, is een logische volgende strategische stap.”

Bij het selecteren van nieuwe huisvesting is niet uitsluitend naar efficiency gekeken, maar vooral ook naar de mogelijkheden om de ambitieuze multimediastrategie uit te voeren. Daarnaast waren de uitstraling van het gebouw en de bereikbaarheid van belang. “We werken voorts aan mogelijkheden om onze luisteraars en lezers in ons eigen huis op gepaste wijze te kunnen ontvangen, misschien wel in een mediacafé. Wij richten ons vooral op ondernemende mensen die midden in de maatschappij staan”, aldus Alberdingk Thijm. “We gaan onze nieuwe studio’s zichtbaar maken voor de mensen buiten. Dat kan omdat het gebouw grote transparante glazen gevels heeft.”

Door zowel de redacties van krant, radio als internet in één ruimte onder te brengen, wordt de interactie en kennisuitwisseling tussen de verschillende onderdelen sterk bevorderd. “Krant, radio en online informatie vereisen elk hun eigen aanpak. Wij zoeken juist naar verdere versterking van elkaar”, zegt Fred Bakker, hoofdredacteur van Het Financieele Dagblad. “Door bij elkaar te zitten, maak je beter gebruik van elkaars kennis en kunde. Zie ons als een combo: ieder bespeelt zijn eigen instrument en samen maken we harmonische muziek.”

Ook Michiel Bicker Caarten, hoofdredacteur van BNR Nieuwsradio, is enthousiast over de nieuwe huisvesting. “Wij zijn het enige radiostation in Nederland dat zijn zendtijd volledig en 24 uur per dag aan nieuws en commentaren besteedt. Binnen de redactie van Het Financieele Dagblad zitten experts op verschillende terreinen. Die brengen we graag op onze zender.”