Home Landelijke radio Bezuinigingen op Publieke Omroep op losse schroeven

Bezuinigingen op Publieke Omroep op losse schroeven

De bezuiningen op de Publieke Omroep in 2007 staan op losse schroeven. D66 en CDA twijfelen of ze zich nog wel aan het paasakkoord willen houden waarin staat dat de omroep nog meer moeten inleveren. D66-Kamerlid Bert Bakker zei vandaag dat zijn partij niet voorzien had dat de reclame-inkomsten van de Publieke Omroep zo ver terug zou lopen. CDA voelt al langer wat voor compensatie.

De VVD wil vast houden aan het akkoord en dus ook aan de bezuinigingen. Volgens die partij kan bezuinigen alleen maar voor meer efficiëntie zorgen. Het is de vraag hoe vast de partij de coalitiepartners wil vasthouden aan de afspraken uit het akkoord. Mochten alle partijen bij hun standpunt blijven, dan kan het dossier over de Publieke Omroep voor een bom onder het kanbinet zorgen.

Staatssecretaris Van der Laan speelt verstoppertje over de publieke omroep, zegt de PvdA. Staatssecretaris Van der Laan verschuilt zich als er moeilijke onderwerpen aan de orde komen. Dat zegt PvdA-kamerlid Martijn van Dam. Van der Laan is niet van plan om in te grijpen naar aanleiding van de acties bij de publieke omroep. Ze zegt dat de Raad van Bestuur van de publieke omroep verantwoordelijk is voor de programmering. Maar volgens Van Dam kan het bestuur geen kant op.

Uiteindelijk wil de kamer weten wat de gevolgen zijn van de bezuinigingen en of er daardoor ook concreet programma’s moeten verdwijnen. Staatssecretaris Medy van der Laan heeft opdracht gekregen dit uit te zoeken.

Programmamakers demonstreerden vanmiddag massaal op het Binnenhof. Zo’n vijfhonderd mensen waren aanwezig en boden een petitie aan.