Home Landelijke radio AVRO schrapt 38 banen

AVRO schrapt 38 banen

Bij de AVRO komen het komende halfjaar 38 arbeidsplaatsen te vervallen. Dit aantal komt bovenop de reductie van 24 via natuurlijk verloop. De omroep is deze week begonnen met een reorganisatie die zal leiden tot een jaarlijkse kostenbesparing van circa 8 miljoen euro op haar begroting. Voor de betrokken medewerkers heeft de AVRO een sociale begeleidingsregeling.

Behoud van de kwaliteit van programma’s staat volgens de omroep voorop. Na de reorganisatie ontstaan grotere afdelingen met minder managers en eindredacteuren. Redacteuren en producers zullen bovendien voor meerdere programma’s gaan werken, waardoor beter gebruik wordt gemaakt van hun capaciteiten en tijd. Administratieve en inkoopprocedures worden vereenvoudigd.

In totaal vervallen er 60 banen, maar komen er ook 22 nieuwe bij.
Per april 2006 zal door de reorganisatie het aantal arbeidsplaatsen 172 zijn. In 2004 waren dat er gemiddeld 234. De AVRO kijkt door de bezuinigingen vast vooruit naar 2007. Naar verwachting zullen alle A-omroepen vanaf dat jaar met een korting van jaarlijks minimaal 7,5 miljoen euro te maken krijgen als gevolg van onder andere terugvallende STER-inkomsten.

OR-voorzitter Cees van Zijtveld onderschrijft de noodzaak van deze reorganisatie. “In goed overleg met de directie van de AVRO is het reorganisatieplan tot stand gekomen. Het is een pijnlijke, maar noodzakelijke ingreep om als AVRO klaar te zijn voor de toekomst”. Algemeen directeur Gerben Eggink: “Juist een organisatie die met publiek geld wordt gefinancierd, heeft de plicht zo efficiënt mogelijk te werken. Uitgangspunt bij het efficiënter en vooral ook slagvaardiger werken, is het behoud van de hoge kwaliteit van onze radio- en televisieprogramma’s. Daarnaast biedt onze nieuwe, efficiëntere organisatie kansen voor nieuwe programma-initiatieven. De AVRO is dus binnenkort klaar voor de toekomst!”

In de komende weken zal de directie ook een kleiner management team benoemen. Daarna worden de overige nieuwe functies ingevuld.