Home Landelijke radio ANP wint rechtzaak tegen Novum

ANP wint rechtzaak tegen Novum

Persbureau Novum Nieuws moet stoppen met het misbruiken van ANP-berichten. Dat heeft de rechter in Amsterdam donderdag in kort geding beslist. Het ANP wilde via het kort geding een halt toeroepen aan het illegaal gebruik van de berichtgeving van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) door Novum. Novum verschafte zich via toegangscodes waarvan de organisatie geen gebruik mag maken, toegang tot de ANP-computers.

Ook moet Novum een voorschot van 50.000 euro betalen voor de schade die het ANP zegt te hebben opgelopen door het bedrijf. Het ANP heeft becijferd dat het door de handelwijze van Novum in elk geval een miljoen euro omzet heeft verloren. Novum moet verder op de homepage van zijn website een maand lang een rectificatie plaatsen.

Novum erkende tijdens de behandeling van de zaak dat een aantal werknemers inderdaad een tijdje over een illegale toegangscode voor het ANP-net beschikte. Het aangeklaagde persbureau spreekt tegen dat het daarvan enig voordeel heeft gehad. Het meelezen met de ANP-kopij zou slechts tot doel hebben gehad de producten te vergelijken.

Novum gaf na de uitspraak aan in hoger beroep te zullen gaan. “Met deze uitspraak wordt geweld gedaan aan het levenswerk van een aantal vooruitstrevende personen”, aldus Novum-directeur Bram Bloemberg. “Blijkbaar gaat het Calimero-principe ook op in de Nederlandse rechtspraak. Ik vind het onverteerbaar dat op basis van een uiterst zwakke argumentatie de vorderingen van het ANP zijn toegewezen”, aldus Bloemberg.

In hoger beroep handhaaft Novum de eis van een voorschot op een schadevergoeding van Euro 500.000,– omdat het ANP er volgens Novum op uit is zijn enige concurrent onherstelbare schade toe te richten. Als reden geeft Bloemberg aan dat “het werk van Novum als persbureau, de enige concurrent van het ANP, hiermee feitelijk onmogelijk is geworden.”