Home Landelijke radio ANP radiobulletins vanaf 1937 online

ANP radiobulletins vanaf 1937 online

Ongeveer anderhalf miljoen vellen met uitgetypte tekst van het ANP-nieuws zijn sinds vandaag te bekijken op de website van de Koninklijke Bibliotheek. De bibliotheek heeft een website gemaakt waarop historische radiobulletins van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) zijn terug te vinden. De website gaat terug naar een bericht over de Spaanse burgeroorlog, afkomstig uit de allereerste ANP-uitzending in februari 1937, en loopt tot 1984.

Op de website www.kb.nl/anpradiobulletins kunnen gebruikers vanaf woensdag naar hartenlust bladeren door de radioberichten of zoeken op steekwoorden zoals bijvoorbeeld maanlanding, Elfstedentocht, Beatles, Abe Lenstra of autoloze zondag. Op de site zijn geen gesproken bulletins terug te luisteren. Volgens mediahistoricus Paul Koedijk bevat de website een schat aan informatie, zowel voor historisch als taalkundig onderzoek. Historici kunnen aan de hand van de site onderzoeken wanneer bepaalde onderwerpen voor het eerst in het nieuws verschenen.

De nieuwsberichten zijn vaak aangevuld met aantekeningen van de nieuwslezer. En sommige berichten waren ten tijde van de verzuiling speciaal bedoeld voor bepaalde omroepen, blijkt uit kattebelletjes als ‘Alleen voor VARA!’ van de toenmalige nieuwslezers.

De uitgetypte vellen kwamen in 1993 tevoorschijn uit een kelder van een Hilversumse villa, waar de Radionieuwsdienst ANP was gevestigd. De Koninklijke Bibliotheek bewaarde het materiaal vervolgens in 750 verhuisdozen.