Home Landelijke radio Amsterdamse mast moet 40 meter hoger

Amsterdamse mast moet 40 meter hoger

De KPN-mast bij de RAI wordt verhoogd naar 146 meter, dit meldt MediaMagazine. Dat is besloten in overleg tussen de gemeente Amsterdam en KPN. De mast, vanwaar ondermeer Radio Noord-Holland, City FM en Yorin FM uitzenden, dreigde in de verdrukking te komen tussen de nieuwbouw op de Amsterdamse Zuidas. Het mastje heeft nu een maximale hoogte van 106 meter.

De meeste antennes zijn geplaatst op een hoogte tussen de 80 en 95 meter. De mast staat in een gebied dat onderdeel is van de Amsterdamse Zuidas, dat de komende jaren ontwikkeld wordt als toplocatie voor het bedrijfsleven. Daartoe zal ondermeer een aantal kantoortorens gebouwd worden met een hoogte van 101 meter.

Woordvoerder Bartels van het Projectbureau Zuidas van de gemeente Amsterdam deelt mee dat de nieuwe hoogte van de mast 146 meter zal worden. “Dat is de maximale hoogte die de radar van Schiphol toestaat. Een hogere mast zou storing kunnen veroorzaken op het instrumental landing system van op Schiphol aanvliegende vliegtuigen. Voor de uitvoering wachten we nog op enkele nadere berekeningen van TNO. Het bleek niet nodig om voor de mast naar een alternatieve locatie uit te kijken.”