Home Landelijke radio Ambulancediensten gaan regionale omroepen in het noorden onderbreken

Ambulancediensten gaan regionale omroepen in het noorden onderbreken

Luisteraars van Omrop Fryslân, RTV Noord en RTV Drenthe die in de auto luisteren horen voortaan sirenes door de uitzending heen als er een ambulance in de buurt is. De drie regionale omroepen zijn de eerste die het systeem toelaten op hun FM-zenders. Flister, zoals het RDS-systeem heet, wordt komende maandag in gebruik genomen. Via een kastje in ambulances worden automobilisten die radio, mp3 of cd luisteren op maximaal 250 meter afstand gewaarschuwd.

Het systeem is niet nieuw. In 2011 liet minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) de Tweede Kamer weten dat het waarschuwingssysteem op de publieke radiozenders zou komen, maar de publieke omroep wilde daar alleen aan meewerken als de commerciële zenders dat ook zouden doen. Maar dat wilden ze niet. "De mensen van Flister willen alleen het kastje verkopen", zei directeur Jan-Willem Brüggenwirth van 538 toen. "Ze zoeken een 'showcase' voor de Europese markt." 538 betaalt zo'n 4,5 miljoen euro per jaar voor de FM-frequentie en wil niet teveel 'inbrekers' toestaan.

Er is de afgelopen tijd al uitgebreid getest met het systeem in onder andere het Friese Bolsward. Ambulance-chauffeurs zeggen dat het goed werkt. "We zijn heel blij en tevreden", zegt Toine van Buul van Flister. "We hebben de afgelopen jaren veel gelobbyd en overlegd en daardoor is nogal wat vertraging ontstaan. Uiteindelijk hebben we samen met Ambulancezorg Nederland de regionale omroepen benaderd. We hopen dat de rest hen volgt."

>> RadioFreak is nu ook te vinden op LinkedIn.