Home Landelijke radio AM en FM blijven tot uiterlijk 2019

AM en FM blijven tot uiterlijk 2019

De ministerraad heeft ingestemd met de plannen van minister Brinkhorst van Economische Zaken voor de introductie van commerciële digitale radio (TDAB: Terrestrial Digital Audio Broadcast). Met de uitgifte van de frequenties voor TDAB wordt een eerste stap gezet met de introductie van commerciële digitale radio. Internationaal is afgesproken dat digitale radio de analoge radio gaat vervangen. In de plannen is aangegeven dat in Nederland uiterlijk 2019 analoge radio zal zijn afgeschakeld.

Met TDAB is het mogelijk om naast perfect geluid ook andere informatie of data aan te bieden. Bijvoorbeeld informatie over de uitgezonden muziek, maar ook aparte diensten als 24-uurs verkeers- en weerberichten, elektronische kranten en updates voor navigatiesystemen. Daarnaast kan de informatie in toenemende mate worden afgestemd op de behoefte van de consument.

In februari 2004 is de publieke omroep al begonnen met uitzendingen in de Randstad. De ministerraad vindt het van groot belang voor de ontwikkeling van digitale radio dat de consument zowel commerciële als publieke zenders kan ontvangen. Voor de uitgifte van commerciële vergunningen voor digitale radio wordt gebruik gemaakt van een vergelijkende toets. Een van de toetsingscriteria in de vergelijkende toets is de beoordeling van nieuwe radioprogramma’s, die nu niet via de ether zijn te ontvangen. Dit komt de pluriformiteit van het aanbod van programma’s ten goede. Ook wordt het aanbod van innovatieve diensten beoordeeld. De uitgifte van commerciële vergunningen voor digitale radio is voor een periode van vijftien jaar.