Home Landelijke radio Agentschap Telecom vernieuwt Landelijk Meetnet Telecom

Agentschap Telecom vernieuwt Landelijk Meetnet Telecom


Het Agentschap Telecom neemt vandaag het vernieuwde Landelijk Meetnet Telecom (LMT) in gebruik. Met dat net wordt continu informatie verzamelt over het actuele gebruik van frequenties. "Agentschap Telecom beschikt nu over een continue actuele atlas van het Nederlandse spectrum", zegt  Hoofdinspecteur-directeur Peter Spijkerman. "Daarmee kunnen we efficiënt toezicht houden en het gebruik van de ether verder optimaliseren."

Sinds midden jaren Nederland heeft het Agentschap het netwerk. Via twaalf antennes die in heel Nederland staan, wordt nu automatisch 24 uur per dag informatie verzamelt. Het nieuwe systeem signaleert zelf afwijkingen ten opzichte van vergunde frequenties. De twaalf antennes worden aangevuld met drie meetposten die ook in staat zijn de bron van een verstoring uit te peilen. Ook zijn de mobiele datacollectiesystemen uit de peilauto's van het agentschap aan het systeem gekoppeld.

Daarnaast gaat het Agentschap de werkwijze veranderen. "De handelswijze bij klachtbehandeling is nu reactief. Iemand meldt een storing waarop een inspecteur met peilapparatuur op pad gaat om de klacht te onderzoeken. In de nieuwe situatie signaleert een data-analist bijzonderheden. Hij stuurt een inspecteur op onderzoek uit. De inspecteur kan vanuit zijn auto het meetnet raadplegen en aan de hand van actuele gegevens de bron van de verstoring vinden. Dat werkt veel pro-actiever."

In 2010 is Agentschap Telecom gestart met de vervanging van het bestaande meetnet. De ontvangers, antennes, infrastructuur en besturingssoftware zijn sinds 2010 volledig vernieuwd. De nieuwe apparatuur brengt het frequentiegebied van 20 tot 3.600 MHz voortdurend in kaart. Sinds begin 2012 wordt het nieuwe meetnet getest. In de testperiode heeft het meetnet al de nodige nieuwe inzichten en resultaten opgeleverd.

Vorig artikel28 uur lang ‘Het Foute Uur’ op Q-music
Volgend artikelRadio 1 en Barend & Wijnand winnen Marconi Award