Home Landelijke radio Agentschap Telecom verhoogt boete etherpiraten tot 45.000 euro

Agentschap Telecom verhoogt boete etherpiraten tot 45.000 euro


Het Agentschap Telecom breidt deze maand de aanpak van etherpiraten uit. De boete voor het illegaal gebruiken van de FM-band kan oplopen tot 45.000 euro. Ook is er in de kerstperiode extra inzet van inspecteurs om overlast van etherpiraten te voorkomen.

De boete is mede afhankelijk van de ernst van de overtreding. Dit wordt onder andere bepaald door de mate van storing die de etherpiraat met zijn uitzending veroorzaakt. Naast de hogere boete hanteert Agentschap Telecom een lik-op-stuk beleid. De overtreder ontvangt bij illegaal uitzenden eerst een waarschuwing. Als binnen een uur geen gehoor wordt gegeven aan de waarschuwing kan de inspecteur ter plaatse direct een overtreding constateren. Dan zal de inspecteur een Rapport van Bevindingen opstellen en riskeert de overtreder de boete. Agentschap Telecom hoopt met deze aanpak overtredingen en overlast te voorkomen

De afgelopen periode signaleert Agentschap Telecom een verschuiving in het type etherpiraat. Waren het eerst vooral de 'zolderkamerpiraten', nu zijn het de grotere 'feesttentpiraten' die overlast veroorzaken. Zij gebruiken steeds zwaardere apparatuur met grotere vermogens en hogere antennemasten. Daarmee hebben ze een groter bereik en is de overlast groter. Daarnaast ziet Agentschap Telecom een toename van het aantal mobiele masten dat op afstand, vanuit een studio, aangestuurd kan worden. Dit soort constructies wordt gebruikt bij uitzendingen vanuit horecagelegenheden, schuurfeesten en feesttenten. Vanwege de overlast die deze etherpiraten veroorzaken zal Agentschap Telecom zich ook meer op dit soort overtreders richten.

Etherpiraten zorgen met hun illegale uitzendingen voor veel overlast. In een aantal gevallen wordt het radioverkeer van luchtvaart en het C2000- communicatiesysteem gestoord. De ontvangst van calamiteitenzenders kan ook in het geding zijn. Zij verstoren ook de ontvangst van commerciële en publieke omroepen, waardoor deze minder luisteraars bereiken. Daardoor leiden de omroepen economische schade. En tot slot ondervinden de luisteraars hinder bij het luisteren naar hun favoriete radiostation.

Vorig artikelDe Avondploeg werd tweede bij RadioRing
Volgend artikelPetra Grijzen wint RadioBitch Award 2011