Home Landelijke radio Agentschap onderzoekt ontvangst publieke zenders in Noord-Holland

Agentschap onderzoekt ontvangst publieke zenders in Noord-Holland

Het Agentschap Telecom gaat actie ondernemen om de ontvangst van de publieke zenders in het gebied ‘West-Friesland’ in Noord-Holland te verbeteren. Aanleiding hiervoor zijn klachten van PvdA-raadslid E. Wagemaker uit Hoorn die enkele maanden geleden de publiciteit opzocht. Inwoners van Hoorn hadden bij hem geklaagd over de slechte ontvangst van radio 1 en 2. Wagemaker wilde weten of de klacht bij meer mensen bestond. De oproep was niet aan dovemansoren gericht: de telefoon bij Wagemaker stond een paar dagen roodgloeiend.

Het Agentschap Telecom, onderdeel van het ministerie van economische zaken, heeft inmiddels al een zender van Arrow 90.7 FM verwijderd omdat die Radio 1 stoorde. Resultaat hiervan is echter dat de ontvangst van de publieke nieuwszender bij Hoorn nu helemaal wegvalt. Of de ontvangst van radio 1 op verdere afstand van Hoorn hierdoor wel verbeterd is, is nog niet duidelijk.

PvdA-raadslid E. Wagemaker houdt de zaak scherp in de gaten. Hij is ervan overtuigd dat er spoedig verbeteringen zullen volgen. “Dankzij de Kamervragen die mijn partijgenoot Martijn van Dam heeft gesteld neemt men dit uiterst serieus.” Wagemaker houdt contact met de 120 mensen die reageerden op een aantal artikelen in deze krant. “Zij zijn voor mij nu een consumentenpanel”, zegt hij. “Ik heb hen gemaild dat er iets is veranderd en vraag ze of de ontvangst nu beter is. De eerste reacties heb ik al binnen, maar daar zitten nog geen positieve bij. Wel iemand die zegt dat de ontvangst van radio 1 helemaal wegvalt bij Hoorn.”

Wagemaker vermoedt dat alle ontvangstproblemen pas echt zijn opgelost als er een steunzender wordt geplaatst. “Het weghalen van de Arrow-zenders is naar mijn inschatting niet genoeg. Maar begin mei is er overleg tussen het ministerie en Nozema over de slechte ontvangst in West-Friesland. Ik verzamel reacties van de mensen met wie ik contact heb en die speel ik door naar de ambtenaar van economische zaken die hierover gaat. Ik ben ervan overtuigd dat het allemaal wordt opgelost. Toen ik hieraan begon zeiden mensen: je krijgt het toch niet voor elkaar. Ik zeg dan: ‘Hoho, dan kennen jullie mij niet.’ En nu is in ieder geval die moloch van het ministerie in beweging gekomen.”