Home Landelijke radio Agentschap controleert FM-zendmasten met helikopters

Agentschap controleert FM-zendmasten met helikopters

Vijf zendmasten worden deze week met een helikopter gecontroleerd door het Agentschap Telecom. De torens in Smilde, Lelystad, Hilversum, Loon op Zand en Roermond hebben zendinstallaties van verschillende landelijke en regionale zenders. Het Agentschap controleert of de omroepen zich aan de zendvergunning houden.

"In de vergunning staat onder meer op welke frequenties de omroepen mogen uitzenden, in welke torens hun antennes staan en met welk vermogen ze mogen uitzenden", meldt het Agentschap. "Wanneer de omroepen zich niet aan deze vergunningseisen houden, is er een verhoogd risico op verstoringen en heeft de luisteraar een slechtere ontvangst."

Volgens directeur Peter Spijkerman van het Agentschap is het meten met helikopters uniek in Europa. "Deze meetmethode stelt ons in staat de verhoogde kans op onderlinge verstoring tussen zenders vroegtijdig te onderkennen en klachten van luisteraars op te lossen en voor de toekomst te voorkomen."

De helikoptermetingen worden tussen 9 tot en met 13 september 2013 gehouden. Per toren wordt er enkele uren met een helikopter gevlogen rond de zendmast. De vluchten vinden alleen plaats bij daglicht. Het is niet precies aan te geven wanneer, want dat hangt af an de weersomstandigheden.

Vorig artikelSky Radio checkte op afluisterapparatuur tijdens frequentieverdeling
Volgend artikelTour de France tot en met 2019 bij de NOS