Home Landelijke radio NPO en omroepen willen terug naar 8 publieke omroepen vanaf 2016

NPO en omroepen willen terug naar 8 publieke omroepen vanaf 2016


In een brief aan de minister hebben het College van Omroepen en de NPO aangeven hoe zei de fusieplannen zien. Hierin blijven de EO, VPRO en MAX zelfstandig en fuseren VARA/BNN, KRO/NCRV en AVRO/TROS met elkaar. De NTR en NOS blijven als ledenloze omroep ook in het bestel.

De fusieomroepen worden dan zogeheten A-omroepen en de zelfstandige omroepen worden B-omroepen. “De partijen die het voornemen hebben om te fuseren hebben aangegeven dat zij van mening zijn dat een toekomstige A-omroep in zendtijd en budget groter moet zijn dan een B-omroep, waarbij het totaal substantieel meer moet zijn dan de som der delen. De toekomstige B-omroepen zijn van mening dat hun garanties in termen van zendtijd en budget voldoende moeten blijven om als volwaardig bespeler in het nieuwe mediabestel mee te doen.”

Wat deze verandering zal betekenen voor de nieuwe omroepen PowNed en WNL is nog niet duidelijk. Zij moeten nog beoordeeld worden op hun prestaties en dan kan er pas een besluit over genomen worden. De levensbeschouwelijke omroepen (zogeheten 2.42-omroepen) sluiten zich op basis van verwantschap aan bij één van de acht omroepen en komen daarmee tot vergaande integratie.

Het nieuwe bestel met acht omroepen moet uiterlijk in 2016 beschikbaar zijn.