Na dertien jaar zwaaide Michiel Veenstra in oktober af bij NPO 3FM. De dj heeft zich op een nieuw avontuur gestort: KINK een tweede leven inblazen. Met Michiel blikken we terug op 2018 en kijken we vooruit naar het nieuwe jaar.

Na al die jaren weg bij 3FM. Hoe kijk je terug op 2018?
“Tumultueus. Na dertien jaar van baan veranderen is niet niks. Het voorjaar en de zomer waren voor mij de periode van opties afwegen, veel praten en vooral veel nadenken. Toen het kwartje viel, viel ‘ie ook hard en sindsdien weet ik honderd procent zeker wat ik wil doen — en dat doe ik nu.”

Je uitte eerder kritiek op de zogenoemde ‘compensatieplaten’ bij 3FM en de koerswijziging van de zender die volgens jou ook eerder had gekund. Hoe is het om daar nu niet meer mee bezig te hoeven zijn?
“Het is heel bevrijdend en lekker om te bouwen aan iets waar ik volledig achter sta en in geloof. Dat gevoel had ik, op m’n podcastwerk na, al een poos niet meer gehad, merk ik nu. Ik kan het alleen maar honderd procent eens zijn met wat KINK uit gaat zenden.”

“Het is heel bevrijdend om te bouwen aan iets waar ik volledig achter sta. Dat gevoel had ik al een poos niet meer gehad”

Je bent druk bezig met het opstarten van KINK, dat in februari on air moet gaan. Hoe staat het er voor?
“Goed! De uitzendstudio is zo goed als klaar, de productie slash podcast-studio volgt in rap tempo. De dagprogrammering is rond, ik ben nu waar mogelijk avond en weekend aan het invullen. Tussen alle afspraken met festivals, boekers, potentiële programmamakers en andere belanghebbenden in, ben ik constant muziek aan de database aan het toevoegen en samen met de music director de clocks aan het bijschaven. Er zullen vast nog honderd losse eindjes liggen op 1 februari, maar er komt geluid uit die dag.”

Waarom maakt een dj die z’n sporen al ruimschoots heeft verdiend in de radiowereld, de overstap naar zoiets ongewis?
“Waarom zou je in vredesnaam alle onzekerheden uit de weg willen gaan? Het is een eer om KINK weer leven in te mogen blazen, een station dat er gewoon moet zijn. Punt. Daar komt bij dat ik meer kan dan programma’s maken – althans, dat denk ik. Het meer op beleidsniveau nadenken over een radiostation en podcastplatform, is iets waar ik al een poos naar uitkeek. En hier komt het ook nog eens samen met zelf blijven creëren.”

Als we je over precies een jaar weer interviewen, wat hoop je dan over KINK te kunnen zeggen?
“Dat we een mooi eerste jaar hebben gedraaid, het gemis hebben opgevuld en dat voor veel mensen het luisteren naar KINK-programma’s en podcasts een vaste gewoonte is geworden. Dat alle Nederlandse alternatieve acts en labels ons weten te vinden als ze iets hebben om te laten horen aan welwillende oren, en de leukste podia en festivals van Nederland KINK hebben leren kennen als een heel prettige partij om mee samen te werken.”

Wat was voor jou het radiomoment van het jaar?
“De laatste ‘Evers Staat Op’. Je kunt niet overschatten wat die man heeft gedaan. Respect alom binnen de radiowereld, maar hij heeft werkelijk alleen maar positiviteit naar iedereen buiten onze scene gebracht. Als hij de pers haalde was het om leuke, mooie dingen. De radiowereld zou een gigantisch standbeeld voor deze man moeten oprichten.”

“De radiowereld zou een gigantisch standbeeld voor edwin evers moeten oprichten”

Wat was de grootste verrassing op radiogebied in 2018?
“Dan kies ik toch voor de overstap van Gerard Ekdom naar Radio 10. Niet verrassend als in dat op een gegeven moment het meer een wanneer, dan een óf was wanneer hij zou gaan, maar toch was ik verrast toen het moment er op eens was. Fantastische zet voor zowel Radio 10 als Gerard zelf. Die gaan – terecht – nog heel lol aan elkaar hebben de komende jaren.”

Wat verwacht je van 2019 op radiogebied?
“Alles is mogelijk. Met het wegvallen van de grootste zekerheid voor heel veel luisteraars – Edwin Evers in de ochtend – begint in 2019, ongetwijfeld langzaam in het begin, de grote herverdeling van de markt.”

“Maar wat 2019 vooral gaat worden voor mij persoonlijk is het jaar waarin ik voor het eerst m’n nieuwe kindje mag laten horen, KINK. Ik kan niet wachten om echt te beginnen met dit mooie avontuur. Voor heel veel mensen die het al een poos niet meer weten, komt naar mijn mening de zender terug waar ze al zo lang naar zoeken.”

Foto: Nathan Reinds