Na diverse nachtprogramma’s en shows in het weekend, stroomde Jorien Renkema dit jaar door naar de dagprogrammering van NPO 3FM. Ze volgde daarmee Michiel Veenstra op, die de jongerenzender verliet. We blikken met Jorien vooruit op 2019 en kijken terug naar 2018.

Je kreeg dit jaar een vaste plek in de dagprogrammering van 3FM. Hoe was 2018 voor je?
“Een heel spannend, maar uiteindelijk vooral een heel belonend jaar. Van 3FM en mijn omroep AVROTROS kreeg ik het vertrouwen om een heel mooi tijdslot in te vullen. Dat was spannend, maar vooral een hele grote beloning.”

Een eigen dagprogramma, was dat een droom die uitkwam?
“Ja! Ik heb alle tijdsloten die ik tot nu toe gehad heb, de nachten, de late avond, het weekend, altijd geweldig gevonden. Maar uiteindelijk werk je toch toe naar een programma overdag, doordeweeks. Toen ik net begon bij 3FM, had ik nog niet echt een idee welk tijdstip het best bij me zou passen. Maar in 2017, toen ik een paar keer voor Michiel Veenstra had ingevallen, viel het kwartje: die late ochtend, de music-driven uren, passen mij als een handschoen. Dat ik uitgerekend dat tijdstip mocht gaan invullen, was dus het perfecte scenario voor mij.”

Je volgde Michiel Veenstra op bij 3FM. Waren dat grote schoenen om te vullen?
“Absoluut. Maar wat heel erg hielp, is dat Michiel super supportive was over het feit dat ik hem zou opvolgen, zowel intern als naar buiten toe. Op de dag van zijn laatste uitzending stond er notabene een prachtig mooi compliment over mij uit zijn mond op NU.nl. Dat was het mooiste schouderklopje dat ik op dat moment kon krijgen, en dat gaf heel veel vertrouwen voor het avontuur waar ik nu middenin zit.”

“Michiel veenstra was super supportive over het feit dat ik hem zou opvolgen”

3FM heeft het de afgelopen jaren moeilijk in luistercijfers, maar ook in wat mensen van de zender vinden. Is dat wel eens lastig?
“Mensen geloven me niet altijd als ik dit zeg, maar het is echt waar: ik vind het nog steeds zo leuk om bij 3FM te werken, dat ik niet wakker lig van onze luistercijfers. Ik vind 3FM het coolste radiostation van Nederland: bij ons draait het om de muziek. We zijn van de rafelige randjes en de oprechtheid. Helemaal nu we een nieuwe, frisse programmering hebben, vallen voor mij alle puzzelstukjes in elkaar bij 3FM. Daar geloven we zelf heilig in en dan volgt de rest van Nederland vanzelf.”

Je bent nu een paar maanden bezig met je dagprogramma op 3FM. Bevalt het?
“Ja, volgens mij gaat het heel goed. Een radioprogramma blijft natuurlijk altijd in ontwikkeling, maar ik krijg goede reacties van de 3FM-luisteraar. Gelukkig.”

“ik vind het nog steeds zo leuk om bij 3FM te werken, dat ik niet wakker lig van onze luistercijfers”

Wat was voor jou het radiomoment van het jaar?
“Heel dubbel natuurlijk, maar het afscheid van Michiel was een fantastische uitzending. De hele studio was omgebouwd tot ballenbak met 50.000 plastic ballen en het was drie uur lang herinneringen ophalen aan de radiogeschiedenis van de man die mij zo enthousiast heeft gemaakt over muziekradio. Daarnaast was zijn afscheid ook het begin van mijn nieuwe avontuur, wat het een extra bijzondere dag maakte.”

Wat was de grootste verrassing op radiogebied in 2018?
“Dat Evers z’n vertrek aankondigde natuurlijk. An end of an era.”

Wat is je doel voor 2019 op radiogebied?
“Lekker blijven zitten waar ik nu zit!”

Foto: NPO 3FM