Home Landelijke radio Radio 10 2016 bekeken door Lex Gaarthuis

2016 bekeken door Lex Gaarthuis

Lex Gaarthuis

Lex Gaarthuis presenteert vanaf 2 januari de nieuwe ochtendshow op Radio 10. Op 4 november 2015 maakte hij zijn laatste uitzending op 100% NL. Met Gaarthuis blikken we terug op 2016 en kijken we vooruit naar 2017.

Was 2016 een goed jaar voor de radio in Nederland?
“Absoluut. Door de overnames en transfers is iedereen weer genoodzaakt scherp naar het doen en laten van zijn of haar station en zichzelf te kijken. Dit levert scherpere en soms vernieuwende strategieën en keuzes op die het landschap alleen maar weer interessanter maken. Niet alleen voor de makers zelf, maar vooral ook voor de luisteraar.”

Wat was voor jou het radiomoment van het jaar?
“Als ik het even op mezelf mag betrekken was dat onze eerste ”viral’ die we voortbrachten met de ochtendshow: de parodie op Drank en Drugs zogenaamd gerapt door Yuri van Gelder, een paar uur nadat hij was weggestuurd uit het Olympisch Dorp. We bedachten, schreven en namen het binnen 15 minuten op en 24 uur later zaten we op alleen Facebook en Dumpert al op zo’n twee miljoen views. Nadat we al regelmatig entertainmentnieuws hadden gemaakt dat het online goed deed (zoals Gijp en Annie Schilder), gaf dit toch wel echt een kick.”

Wat was de grootste verrassing op radiogebied in 2016?
“De verkoop van Radio 10 aan Talpa. Toen dit werd aangekondigd, werkte ik natuurlijk nog bij Radiocorp (toen 100% NL en Radio 10). Het was zo’n leuke gemengde groep mensen dat iedereen het echt jammer vond dat dit uit elkaar gehaald zou worden. Ik wist toen nog niet dat ik een paar maanden later de overstap naar Radio 10 zou maken.”

Heb je een doel voor jezelf gesteld in het nieuwe jaar?
“Ja! Een nog beter herkenbare en spraakmakende editie van ‘Goeiemorgen Lex’ neerzetten op Radio 10.”

Wat verwacht je van 2017 op radiogebied?
“Ik verwacht meer onderscheidende radiostations en -jocks door de nieuwe combinaties die zijn ontstaan. De strijd om de luisteraar zal harder en zwaarder worden, maar dat is alleen maar goed en spannend vind ik.”

Wie is er in november 2017 marktleider?
“Radio 538. Zolang maestro Evers op z’n plek blijft, zal dit niet veranderen denk ik. Ik ben erg benieuwd of Q nog verder dichterbij kan komen of dat de rek daaruit is. Ze hebben ook afgelopen jaar weer erg goed weerstand geboden. Ik vind het een mooi merk. Maar ze krijgen natuurlijk allemaal het komende jaar wel nog veel meer ‘last’ van Radio 10…”

Foto: William Rutten