Home Landelijke radio 15 miljoen voor regionalen lijkt zeker

15 miljoen voor regionalen lijkt zeker

Tweede kamerlid Joop Atsma (CDA) verwacht dat in de Tweede Kamer voldoende steun is voor zijn voorstel om vijftien miljoen euro uit te trekken voor de regionale omroepen. Vooral de omroepen in dunbevolkte regio’s, zoals Groningen, Drenthe, Flevoland en Zeeland, kampen met financiële problemen.

Joop Atsma heeft een initiatiefnota geschreven met de titel ‘Stemmen uit de Regio’, met daarin aanbevelingen voor stimuleren van de regionale omroep. "De financiering van de regiozenders is rommelig geregeld", zo zegt Atsma. "Voorheen werd dat uit Den Haag bekostigd, nu zijn de afzonderlijke provincies verantwoordelijk. Dat zorgt voor nogal wisselende budgetten per regiozender." Negen miljoen euro zou van het rijk moeten komen en zes miljoen van de gezamenlijke provincies. Het debat over zijn voorstel verwacht hij in februari, waar ook het besluit wordt genomen.

Atsma deed mee aan een debat ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van RTV Drenthe op 1 januari 2009. Hij zei verder dat zeker 100 van de 150 kamerleden achter zijn plan staan.