Home Landelijke radio Zendmasten piraten steeds hoger

Zendmasten piraten steeds hoger

Etherpiraten werken met steeds hogere antennemasten. Dat zegt het Agentschap Telecom. Sinds 21 december zijn al elf illegale zenders opgerold in Friesland. “Door de hogere antennes, tot meer dan 40 meter, worden het bereik en de overlast van de zenders ook groter. Dat is echt een trend”, zegt woordvoeder Arjan Ribberink in de Leeuwarder Courant.

Steeds vaker zetten de piraten hiervoor verrijdbare hydraulische kranen in. “Ook die kunnen we in beslag nemen, al hebben we dat tot nu toe niet gedaan.” Het intensievere toezicht is dezer dagen met name gericht op marathonuitzendingen in Friesland, Twente en Drenthe. Daar komen de meeste geheime zenders voor.

Zo’n tien inspecteurs van het Agentschap Telecom, onderdeel van het ministerie van Economische Zaken, zijn hiervoor op pad en werken samen met de politie. Ze pakken vooral de eigenaren van het perceel waar de uitzending plaats vindt. Die krijgt een boete opgelegd van 4500 euro voor elke dag dat de uitzending doorgaat. Naast de legale zenders heeft ook de luchtvaartcommunicatie last van de piraten, zegt het Agentschap.

Vorig artikelGiraffes luisteren naar de Top 2000
Volgend artikelMeer invloed kabelraden op analoge en digitale kabelaanbod