Home Landelijke radio Agentschap Telecom deelt maximale boete uit aan Gelderse etherpiraat

Agentschap Telecom deelt maximale boete uit aan Gelderse etherpiraat


Een etherpiraat uit Gelderland heeft de maximale boete van 45.000 euro gekregen van het Agentschap Telecom, meldt Omroep Gelderland. Nog nooit is een etherpiraat zo zwaar bestraft. Het agentschap treedt sinds kort strenger op. De piraten hebben geen vergunning voor radio-uitzendingen en ze verstoren het vliegverkeer en de communicatie door hulpdiensten.

De boete is mede afhankelijk van de ernst van de overtreding. Dit wordt onder andere bepaald door de mate van storing die de etherpiraat met zijn uitzending veroorzaakt. Naast de hogere boete hanteert Agentschap Telecom een lik-op-stuk beleid. De overtreder ontvangt bij illegaal uitzenden eerst een waarschuwing. Als binnen een uur geen gehoor wordt gegeven aan de waarschuwing kan de inspecteur ter plaatse direct een overtreding constateren.

In de zomerperiode constateert het agentschap een toename in het illegaal gebruik van de FM-band. Sinds eind vorig jaar reiken inspecteurs 492 waarschuwingsbrieven uit. Dit gebeurt wanneer een uitzending een "grootschalig karakter heeft en direct moet worden gestaakt." De afgelopen twee weken zijn 22 radiopiraten op de vingers getikt.

Agentschap Telecom heeft omroepen, politieregio's en gemeenten gevraagd extra alert te zijn op mogelijke overtredingen, zoals meldingen over illegale uitzendingen of waarnemingen van hoge antenne-installaties.