Home Landelijke radio Agentschap gaat etherpiraten direct boetes opleggen

Agentschap gaat etherpiraten direct boetes opleggen

Agentschap Telecom gaat etherpiraten harder aanpakken. Er wordt voortaan niet meer gewaarschuwd maar er wordt meteen een boete uitgedeeld. Dit geldt voor iedereen die de illegale uitzending mogelijk maakt, dus zowel voor de persoon die achter de knoppen zit, als de eigenaar of huurder waar de zendinstallatie staat, als andere betrokkenen. De boete kan oplopen tot maximaal 45.000 euro.

Wanneer zonder vergunning via de ether radio-uitzendingen worden gemaakt kregen de piraten tot nu toe eerst een waarschuwingsbrief waarin werd verzocht de illegale uitzending te staken. Agentschap Telecom legde al boetes op als bleek dat ondanks deze waarschuwing, de installatie toch werd gebruikt voor een illegale uitzending. Vanaf nu worden deze boetes direct na een overtreding opgelegd. Deze aanscherping is nodig om het nalevingsgedrag positief te beïnvloeden.

Illegale uitzendingen blijven overlast veroorzaken. De illegale zenders hebben vaak een groot bereik, en legale stations die hebben betaald voor hun vergunningen, verliezen daardoor luisteraars en reclame-inkomsten. Ook krijgt Agentschap Telecom jaarlijks ongeveer 1200 klachten van mensen die hun favoriete radiostation niet ongestoord kunnen ontvangen.

Als alternatief geeft het Agentschap een tip aan de piraten: "Een goed alternatief voor illegale uitzendingen is het uitzenden via internet, lokale omroep of ziekenhuisomroep. Uitzenden via internet is eenvoudig en goedkoop en heeft een wereldwijd bereik. Voor muziekgebruik in online radio uitzendingen is een licentie van Sena vereist."