Home Landelijke radio Zendermanager Radio 1 wil één centrale redactie

Zendermanager Radio 1 wil één centrale redactie


Er moet één coördinerend team komen dat de doordeweekse programma's aanstuurt op Radio 1 en één werkvloer waar alle omroepen een eigen plek krijgen. Dat is het voornemen van zendermanager Laurens Borst. Hij heeft zijn ideeën vanmiddag gepresenteerd  tijdens een NPOX-debat voor Radio 1-medewerkers. Eerder liet hij al doorschemeren dat er plannen waren.

Niet de omroepdirecties, maar de programmamakers kregen dus de primeur. "Het gaat om hen: zij moeten er uiteindelijk mee aan de slag. Als zij de voordelen hiervan zien, kunnen ze me helpen om de directies te overtuigen", zegt Borst tegen Villamedia. Hij streeft ernaar al in september 2011 over te gaan op Radio 1 Nieuwe Stijl.

Achter de microfoon blijven dezelfde presentatoren, maar de samenstelling van hun programma's moet doordeweeks overdag gezamenlijk gebeuren. Die samenwerking is volgens de zendermanager nodig om Radio 1 sterker te maken op het gebied van nieuws, opinie, verdieping en duiding.

In de avond en het weekend hoeft niet veel te veranderen van de zendermanager. De omroepen kunnen zich dan blijven profileren met programma’s als OVT, Kunststof, Plots, Villa Buitenland en de TROS Nieuwsshow. Maar nieuws blijft wel altijd leidend. Net als nu kan alles zo nodig worden omgegooid.  "Het gaat dus nadrukkelijk niet om een volledig geïntegreerde redactie. De omroepen kunnen zich blijven profileren, maar ze versterken elkaar met hun kennis en specialismen. De mix wordt daardoor beter. Er kan ook efficiënt worden vergaderd op één werkvloer: de eindredacteuren en samenstellers de verschillende programma's komen een paar keer per dag bij elkaar."

Het plan heeft niks met bezuinigingen te maken, zegt Borst. "Maar als er geld af moet, kunnen we dat op één werkvloer waarschijnlijk beter opvangen." Voor Radio 1 is nog niet bekend hoeveel er moet worden bezuinigd. Een geschikte locatie is nog niet gevonden. Dichtbij de NOS-redactie zou het meest voor de hand liggen, want daar staan ook de studio's.

Even ongewis is hoe het plan gaat vallen. "Ik weet dat dit gevoelige materie is", zegt Laurens Borst. "Omroepen zien elkaar nu vaak nog als concurrenten. Ik wil ze juist oproepen met zijn allen één zender te maken: 'One for all, all for one', grapt hij.