Home Landelijke radio Zendermanager Radio 1: ‘Wat 3FM kan, kunnen wij ook’

Zendermanager Radio 1: ‘Wat 3FM kan, kunnen wij ook’

Zendermanager Laurens Borst van Radio 1 denkt dat het goed mogelijk is een eenheid van zijn zender te maken, zoals die er ook is op 3FM. Dat zegt hij tegen de Volkskrant, na uitspraken van Inge Brakman. Zij is voorzitter van de commissie die onlangs het rapport over de toekomst van het publieke omroepbestel uitbracht. 3FM werd daarin als voorbeeld genoemd. "Bij 3FM stelt iederen zich in dienst van de zender, terwijl op Radio 1 iedereen een eigen blok heeft. Er is niet eens bereidheid met elkaar op één vloer te zitten", zei Brakman deze week in Broadcast Magazine.

Borst denkt dat het wat meer tijd kost om bij Radio 1 net zo'n eenheid te maken als bij 3FM. "Het is eenvoudiger om pakweg vijftig neuzen dezelfde kant op te krijgen zoals bij 3FM, dan bij Radio 1 met een paar honderd redacteuren en verslaggevers."

Ook Borst ziet 3FM als voorbeeld. "Het toont dat de bereidheid van omroepen om samen te werken niet ten koste hoeft te gaan van de inhoud en bovendien de omroepen ruimte laat tot profileren. Maar om zo'n samenwerking permanent vorm te geven, zijn kleine stapjes nodig. Dat ligt immers iets gecompliceerder bij een nieuwszender dan een muziekzender. Iedere omroep heeft zijn eigen visie op nieuws en wil dat op de een of andere manier zelf uitdragen. Alles hangt nu af van de uitwerking van de plannen."

Overigens concludeerde de onderzoekscommissie ook dat de Mediawet niet echt helpt bij het maken van een eenheid. De wet stelt gedetailleerde eisen aan het onderbrengen van omroepen op radiozenders. De regering heeft dan ook het advies gekregen daar wat aan te doen.
Foto: Hans Peter van Velthoven