Home Landelijke radio Weinig interesse voor gezamenlijke factuur Buma/Sena

Weinig interesse voor gezamenlijke factuur Buma/Sena

Er is maar weinig animo voor de gezamenlijke facturering door Buma/Stemra en SENA. De rechtenorganisaties introduceerden begin dit jaar de service om muzieklicenties voor ondernemingen via 1 factuur af te handelen. Maar er maken maar 85 ondernemingen gebruik van die optie, ver onder de verwachting.

"Vanaf de zijlijn is voortdurend geroepen hoe noodzakelijk deze service is, en wat het betekent voor de individuele ondernemer", zegt Cees Vervoord, directievoorzitter van Buma/Stemra. "Spijtig genoeg moet geconstaeerd worden dat de realiteit sterk achterblijft bij de verwachtingen."

Ondernemingen die muziek openbaar maken zijn wettelijk verplicht om een licentie te regelen met de twee organisaties. Buma/Stemra doet dit namens componisten en tekstdichters en SENA namens artiesten en platenproducenten. De twee organisaties, werkend op basis van twee verschillende wetgevingen voor verschillende groepen rechthebbenden, hebben het raakvlak van factureren omgezet in de service van een gezamenlijke factuur. Zo kon worden ingespeeld op de dringende behoefte van de werkgeversorganisaties.

 “Service of niet, vanaf 1 januari zijn er zegge en schrijve 85 aanmeldingen voor een gecombineerde factuur binnengekomen", zegt Hans van Berkel, directeur SENA. "Opvallend weinig, en eerlijk gezegd ben ik niet eens echt verbaasd. Een gemiddelde ondernemer ontvangt per jaar 1.320 facturen, een gecombineerde Buma/Stemra – SENA factuur verlaagt dat aantal naar 1.319. Niet echt indrukwekkend. Maar wat voor de ondernemer waarschijnlijk zwaarder weegt is dat de kosten van de licentie nu ook zijn samengevoegd. Met andere woorden, was er voorheen sprake van twee facturen op verschillende tijdstippen, en dus een spreiding van de kosten, nu krijgt de ondernemer de optisch hogere rekening in één keer voorgeschoteld”. 
 
Toch zijn beide organisaties tot nu toe bijzonder te spreken over de kwaliteit van de uitvoering. “De samenwerking verloopt overigens uitstekend", zegt Van Berkel. "De bundeling van krachten heeft geleid tot het optimaliseren van het bestand van muziekgebruikers. Momenteel wordt onderzocht of er mogelijkheden zijn om de samenwerking nog verder te intensiveren."