De radiozenders in Nederland zouden alleen nog maar Nederlandse muziek moeten draaien. Daarvoor pleit Buma/Stemra, die gaat over de auteursrechten van muzikanten en artiesten. Nederlandse artiesten lopen veel inkomsten mis, nu tal van optredens vanwege het coronavirus geannuleerd zijn.

Met het initiatief van Buma/Stemra zouden de Nederlandse artiesten alsnog wat extra inkomsten krijgen, zo is het idee. Buma/Stemra benadrukt dat het niet per definitie Nederlandstalige muziek hoeft te zijn; de artiest kan ook Engelstalig zingen, zolang hij of zij maar uit Nederland komt.

Bedragen

Radiozenders betalen aan Buma/Stemra een bepaald bedrag wanneer zijn een nummer draaien. Dat geldt wordt vervolgens uitgekeerd aan de desbetreffende artiest. In 2019 werd zo’n 217 miljoen euro geïnd door Buma/Stemra.

Wat een artiest krijgt voor een gedraaid nummer, verschilt per radiostation. Zo levert drie minuten speelduur op Radio 538 een artiest 13,29 euro op. Bij Qmusic gaat het om 9,57 euro. De waarde wordt bepaald per seconde en verschilt dus per station.

Op Koningsdag staan veel landelijke radiozenders in het teken van de Nederlandse muziek. Maandag 27 april is van 07:00 tot 19:00 uur op de radiozenders uitsluitend Nederlands product te horen. De deelnemers zijn in elk geval de NPO Radiozenders, 100% NL, SLAM!, Radio 10, Sky Radio, Radio Veronica, KINK en Qmusic.

>> Lees hier al het radionieuws rondom het coronavirus

Foto: Pixabay