Home Landelijke radio Weekeinde van het Nederlandse lied op Radio 2

Weekeinde van het Nederlandse lied op Radio 2

Radio 2 start vandaag met het Weekeinde van het Nederlandse lied. De radiozender draait tot en met zondag Nederlandstalige muziek. Veel Radio 2 programma’s hebben de reguliere programmering aangepast en besteden aandacht aan het Nederlandse lied. Een bijzondere rol is weggelegd voor het repertoire van Peter Koelewijn, die dit jaar de Radio 2 Zendtijd Prijs ontvangt.

Alle Radio 2 programma’s draaien alleen Nederlandstalige muziek en een aantal programma’s brengt een bijzondere inhoud. Zojuist is afgetrapt met de Top 100 Nederlandse lied. Daniël Dekker en Hans Schiffers presenteren die lijst tot 17:00 uur vanmiddag. Daarna zoekt het programma Knooppunt Kranenbarg tot 19:00 uur de artiesten op die een hit scoorden dankzij Peter Koelewijn en praten ze met Joep Koelewijn, de zoon van.

Vervolgens is een compilatie met hoogtepunten van 10 jaar Radio 2 Gala van het Nederlandse lied te horen. Oud-winnaars van de Radio 2 Zendtijd Prijs kijken terug en halen herinneringen op.

Na 23:00 uur is in het Steenen Tijdperk een herhaling te horen van een portret. Zondag 31 oktober 2004 was Peter Koelewijn te gast bij presentator Jeffrey Willems, die hem het hemd van het lijf vroeg over zijn muzikale carrière. Daarbij kwam Koelewijn’s repertoire, maar ook zijn favoriete Top 10 van de Jaren 60 aan bod.

Peter Koelewijn is zelf zaterdagochtend te gast bij Plaza. Cappuccino zendt vanaf 09:00 uur uit vanuit het Muziekcentrum van de Omroep, waar het Metropole Orkest en de artiesten die tijdens het Gala van het Nederlandse Lied hun opwachting maken en repeteren. Des’ray en Bastiaan Ragas schuiven aan bij Sjors Fröhlich.

Spijkers met Koppen trekt vanaf 12:00 uur door het land met de Roodshow. Ze zenden uit vanuit de Oranjerie in Roermond. Boudewijn de Groot en Van Dik Hout treden op. In Studio Plantage in Amsterdam ontvangt Daniël Dekker vanaf 16:00 uur Edsilia Rombley, Guus Meeuwis, de cast van Doe Maar en de Nederlandstalige band Madame Perdu.

In de foyer van Koninklijk Theater Carré praat presentator Hans Smit xondag vanaf 12:00 uur met verschillende gasten over Peter Koelewijn, zijn carrière en zijn muziek. Stefan Stasse doet verslag van de laatste voorbereidingen, de repetities en spanning in de kleedkamers.

Van 14:00 tot 17:00 uur is dan traditioneel het hoogtepunt van het Weekeinde van het Nederlandse Lied met het Gala van het Nederlandse Lied, waarbij de Radio 2 Zendtijd Prijs wordt toegekend aan een artiest die van blijvende betekenis is voor de Nederlandse radio. Dit jaar is de eer aan Peter Koelewijn. Tijdens het Radio 2 Gala van het Nederlandse Lied brengen Boudewijn de Groot, George Kooymans, Des’ray, Bastiaan Ragas, Bennie Jolink, Helmut Lotti, Anita Meyer en Van Dik Hout, onder begeleiding van het Metropole Orkest, een muzikale hommage aan Koelewijn. De Radio 2 Zendtijd Prijs bestaat, naast het eerbetoon van collega-artiesten, uit een bronzen beeld gemaakt door kunstenaar Evert den Hartog. Presentatie is in handen van Sjors Fröhlich.