Home Landelijke radio Websites van 3FM, Q-music en Slam!FM gehackt

Websites van 3FM, Q-music en Slam!FM gehackt


Een hacker heeft toegang gekregen tot de software van het bedrijf AngryBytes. Daardoor kon er ingebroken worden in verschillende sites van de publieke en commerciële omroep, zoals die van 3FM, Q-music en Slam!FM. Zij maken allemaal gebruik van dezelfde software om hun sites te beheren, ontwikkeld door het bedrijf AngryBytes.

Via het lek heeft de hacker met de naam 'BitBuster' toegang gekregen tot 2,3 miljoen persoonsgegevens. Hij kon door een veiligheidslek in het verouderde systeem een beheerderswachtwoord achterhalen. Met dat ene wachtwoord kreeg hij toegang tot de databases die 160 websites gebruiken.

In die databanken zitten de persoonsgegevens van honderdduizenden personen, waaronder adressen, telefoonnummers, en e-mailadressen.

Ontwikkelaar AngryBytes reageert geschrokken. Het heeft meteen contact opgenomen met de getroffen klanten en zegt alles in het werk te stellen om herhaling te voorkomen.

Op Webwereld.nl motiveert hacker BitBuster zijn actie als volgt: "Ik hoop dat mensen, door mijn actie, gaan inzien dat het zo niet langer kan; er moet iets veranderen. Bedrijven moeten verantwoordelijk gehouden worden voor programmeerfouten en moeten worden gecontroleerd. Je kunt ze niet op hun blauwe ogen geloven en de vraag is of het uit onkunde of onwil is."