Home Landelijke radio “Uitzendingen via FM blijven de komende 20 jaar”

“Uitzendingen via FM blijven de komende 20 jaar”


De komende 20 jaar zal er nog gewoon uitgezonden worden via de FM. Die voorspelling heeft voorzitter AB Trik van de Nederlandse Vereniging van Commerciële Radio zenders (VCR) en algemeen directeur van de Sky Radio Group gedaan bij BNR. "Alles wordt uiteindelijk digitaal, denk ik. Maar ik denk wel dat het de komende jaren meer gaat versnipperen. Met DAB, DAB+ en online. Maar er zijn ook nog altijd mensen die naar de middengolf luisteren."

Dat ziet ook radio-ondernemer Erik de Zwart. "We hebben 36 miljoen FM-radio's in Nederland en die moeten we niet meteen weggooien", aldus de Zwart. "Voordat je die allemaal vervangen hebt voor DAB-radio's ben je wel ff bezig."

Aan de huidige vergunningen voor de commerciële FM-frequenties is de voorwaarde gehangen dat er moet worden geïnvesteerd in DAB (digitale uitzendtechniek). "Al denk ik wel dat alles uiteindelijk online zal gaan", meent Trik. "Je ziet dat dat zich al aan het ontwikkelen is." Erik de Zwart is het niet met hem eens. "Je ziet dat de mobiele netwerken steeds verder vol, die krijgen het te druk. Daarnaast wordt het gebruiken van data duurder."

"Ander punt is dat als radiozenders de streamingkosten moeten gaan betalen voor al hun luisteraars die ze nu op FM hebben, dan zijn ze duurder uit dan nu", aldus De Zwart. Ab Trik ziet dat ook. "Zeker weten! Het mobiele dataverkeer is in twee jaar tijd vernegenvoudigd. En dat wordt steeds meer, door de komst van de smartphones. Dus ik denk zeker dat dat een beperking zal zijn."