Home Landelijke radio Webradio VS voorlopig gered

Webradio VS voorlopig gered

Het Amerikaanse Congres heeft een plan afgeschoten dat ertoe zou leiden dat internetradiostations een bedrag moesten betalen voor elk nummer en elke luisteraar.
Radiostations op internet zouden volgens het plan een administratie moeten gaan bijhouden voor elke luisteraar. Kleine onafhankelijke radiostations hadden deze wetgeving enkel al door de administratieve last niet overleefd. Vorige maand protesteerden radiostations op internet al tegen het plan dat ze auteursrechten moesten afstaan op basis van elke luisteraar. De zenders zonden alleen mededelingen uit of gingen ‘op zwart’. De radiostations hebben niets tegen het afstaan van auteursrechten maar de plannen van de Copyright Arbitration Royalty Panel (CARP) waren volgens de stations praktisch onuitvoerbaar
Gisteren keurde het Congres de wetsvoorstellen plotseling af, zonder hiervoor een uitleg te geven. De officiële mededeling is hier na te lezeolgens het plan moest ieder webradiostation met terugwerkende kracht tot 1998 vergoedingen gaan betalen van 14 dollarcent per afgespeeld nummer. De bedragen, zelfs voor hobbystations, zouden in de tonnen lopen.