Home Landelijke radio Volgend jaar digitale radio in Nederland

Volgend jaar digitale radio in Nederland

Begin volgend jaar begint de publieke omroep met de uitrol van digitale etherradio. Nederland loopt daarmee een aantal jaren achter bij de rest van Europa. Al in juli 1995 zijn in Europees verband frequenties gereserveerd voor digitale radio, maar tot kort geleden heeft de Nederlandse overheid verzuimd vergunningen voor die frequenties te verstrekken.

Hans Bakhuizen was als secretaris van het Nederlandse DAB (Digital Audio Broadcasting) Platform vanaf 1995 betrokken bij een proef in het westen van het land digitaal werd uitzonden. Toen overheidsbeleid uitbleef ging in oktober 2000 de stekker eruit. Op 20 september heeft de ministerraad alsnog besloten de publieke omroep een vergunning voor digitale radio te geven. Vanaf begin volgend jaar zijn de uitzendingen in de Randstad te ontvangen. De dekking moet uitbreiden tot veertig procent van Nederland voor zomer 2003.

Eind vorige week werd in Amerika het groene licht gegeven voor digitale radio op het IBOC-systeem. iBiquity Digital, een bedrijf van de vijftien grootste radiozenders, begint dit najaar met uitzendingen in Chicago, Los Angeles, Miami, New York, San Francisco en Seattle. De Europese digitale radio gebruikt een ander systeem, Eureka 147, dat alom als technisch superieur vergeleken met IBOC wordt aangemerkt. IBOC zou in Amerika vooral de belangen van de gevestigde radiozenders dienen.

Vorig artikelAirplayradio gaat ook beginnen
Volgend artikelKort radionieuws van dinsdag 15 oktober