De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) gaat in gesprek met gemeenten die hun lokale omroep niet de vastgestelde 1,28 euro per huishouden aan subsidie geven. Dat vertelde minister Arie Slob donderdag in het debat over streekomroepen.

Meerdere lokale- en streekomroepen lieten eerder al weten in financiële problemen te zitten. Hoewel omroepen recht hebben op subsidie, krijgen zij lang niet altijd het maximale bedrag. De financieringsproblemen waren mede aanleiding voor het debat.

“De bekostingsverantwoordelijkheid van lokale omroepen is een verantwoordelijkheid van de gemeenten. Dat betekent dat de gemeenten verantwoordelijk zijn voor de financiering van de lokale omroepen, dat op 1,28 euro per huishouden ligt”, begon Slob. “De VNG wil de verantwoordelijkheid nemen in de richting van de gemeenten die daarin achterblijven.”

Lastig

De ‘mediaminister’ erkende dat het voor sommige gemeenten niet makkelijk is om zo maar extra geld te geven aan de lokale omroep. “Sommige gemeenten zitten niet in heel fijne financiële omstandigheden, ook met betrekking tot de financiering van een aantal andere taken die bij de gemeenten zijn terechtgekomen. Dus dat is niet altijd even eenvoudig”, zei Slob, doelend op onder meer de jeugdzorg die is overgeheveld van het Rijk naar de gemeente. Veel gemeenten kampen op dat terrein met een miljoenentekort.

Slob gaf aan ‘zich zeer betrokken te voelen’ bij wat er bij de lokale omroepen gebeurt. “Ik probeer ook, binnen de mogelijkheden van de wet, mijn bijdrage te leveren. Dat is niet eenvoudig, maar we doen wat we kunnen.”

De VNG gaf eerder al aan miljoenen euro’s extra te willen voor de lokale omroepen in Nederland.