Home Landelijke radio Vermogen zender Lopik stapsgewijs naar 50 procent

Vermogen zender Lopik stapsgewijs naar 50 procent

Het zendvermogen van de radiozenders in de zendmast van IJsselstein (Lopik) gaan binnen vier weken stapsgewijs en 'gecontroleerd' omhoog van tien naar 50 procent. Dat heeft zendmasteigenaar NOVEC gemeld. Momenteel zenden de zenders van onder de publieke omroepen en Q-music maar uit op tien procent van hun toegestande vermogen. 

Na de brand in de zendinstallatie van Broadcast Partners in Lopik heeft zendmasteigenaar NOVEC geëist dat Broadcast Partners extra veiligheidsvoorzieningen neemt. Het verdubbelen van het vermogen van tien naar twintig procent zal gebeuren als zenderoperator Broadcast Partners 'een functioneel brandveilig temperatuurmonitoringsysteem en extra aarding' aanbrengt, zo meldt NOVEC. "Hierdoor kan continue de temperatuur van de installatie in de gaten gehouden worden. Doelstelling is vervolgens om binnen 28 dagen het vermogen waarmee  uitgezonden wordt gecontroleerd verder op te schakelen.

Het opschroeven van het vermogen gaat niet zomaar. "De resultaten van de eerste verhoging van het zendvermogen moet een stabiel en wenselijk beeld geven", zegt NOVEC.

Het onderzoek naar de oorzaak van de brand in de zendmasten van Lopik en Smilde loopt nog steeds. "Beide onderzoeken van worden uitgevoerd door het onafhankelijke en gespecialiseerde bureau voor brandveiligheid Efectis", zegt NOVEC. Voor het onderzoek maken zij gebruik van experts uit binnen- en buitenland. Het onderzoek bestaat naast de inspectie van de mast in IJsselstein en de brokstukken van de mast in Hoogersmilde uit een controle van de installaties en bekabeling van de zendgemachtigden. 

De verwachting is dat de conclusies ook nog wel even op zich laten wachten. Pas als die er zijn mogen kunnen de zenders in Lopik en Wieringermeer weer op vol vermogen aan.

Broadcast Partners drong al langer aan op het opvoeren van het vermogen en dreigde zelfs met een rechtszaak.