Home Landelijke radio Vermogen Radio 1, Radio 2, 3FM mag omhoog in Lopik

Vermogen Radio 1, Radio 2, 3FM mag omhoog in Lopik


De NPO mag het vermogen in Lopik van Radio 1, 2 en 3FM verhogen. Dit zegt minister Verhagen in beantwoording van Kamervragen die PvdA-kamerlid Martijn van Dam in het voorjaar stelde over de radio-ontvangst in de regio. Van Dam was niet tevreden over de eerder beantwoorde Kamervragen en daarom beantwoorde de minister nog aanvullende vragen.

Het vermogen van de zendmast in Lopik is sinds 11 april 2012 weer op hetzelfde niveau als voor de brand in de zendmast op 15 juli 2011. Dit betekent echter niet dat de problemen met de ontvangst hiermee zijn opgelost. Hiervoor is een verdere verhoging van het zendvermogen nodig. De minister heeft hier toestemming voor gegeven, maar het is volgens de minister nu aan de NPO om de vermogensverhoging ook daadwerkelijk door te voeren. De NPO laat weten dat de zenderexploitant, Broadcast Partners, en de eigenaar van de zendmast in Lopik, NOVEC, momenteel druk in gesprek zijn om de vermogensverhoging te realiseren. Als ze tot een akkoord komen zou de slechte ontvangst van Radio 1, 2 en 3FM binnenkort verleden tijd kunnen zijn.

De ontvangst van Radio 4 kan niet opgelost worden door een vermogensverhoging. Dit zou te veel storing veroorzaken op Belgische frequentierechten. Volgens de minister zouden ook steunzenders het probleem niet oplossen. De minister geeft aan dat hij ‘blijft nadenken’ over een oplossing. De PvdA in Noord-Holland is het daar niet mee eens: "Als het aan de minister ligt wachten we tot iedereen digitale radio heeft. Maar dat kan nog jaren duren en wordt bovendien een dure kwestie voor de luisteraars." De PvdA vindt dat er serieuzer gekeken moet worden naar de optie om gebruik te maken van steunzenders. 

In februari kwam er nog een bericht naar buiten dat een verhoging niet mogelijk was.