Home Landelijke radio Vereniging Veronica bijna bankroet

Vereniging Veronica bijna bankroet

De kas van Veronica is bijna leeg. De omroepvereniging heeft grote verliezen geleden door zelfstandig op televisie en radio uit te zenden. Interim-manager Cees van Steijn zegt in NRC Handelsblad dat “in het zwartste scenario is eind dit jaar de bodem van de kas bereikt”. Veronica heeft nu haar positie veiliggesteld door te fuseren met SBS en de radionaam Veronica aan Sky Radio te verkopen.

Accountant KPMG gaat nu onderzoek doen naar eventuele ‘misstanden betreffende de financiële stromen’. Dit doet KPMG in opdracht van de interim-managers Van Steijn en Kuipers. Ooit had Veronica vele miljoenen in kas (70 miljoen in 1995), maar die zijn nu bijna allemaal verdwenen. Over vier weken moet het rapport klaar zijn.

Volgens het NRC Handelsblad is zo’n 17,5 miljoen euro naar de samenwerking met HMG gegaan, 30 miljoen naar het zelfstandige televisie-avontuur en één miljoen naar mislukte internetactiviteiten. Daarnaast leed de vereniging verlies door een verkeerde investering van toenmalig voorzitter Van der Reijden in vastgoed in Amsterdam. Ook het nieuwe gebouw van Veronica met de tv-studio en hoogwaardige radiostudio kostte Veronica miljoenen.

De interim-managers concluderen dat Veronica “de speelplaats [was] van Van der Reijden en zijn opvolger Van der Meer. Toen Veronica uit het publieke bestel stapte, is ze nooit echt commercieel geworden. De verenigingsstructuur met haar verenigings- raad bleek moeilijk inpasbaar in een bedrijfseconomisch klimaat”.

En ook het nieuwe directie-duo zou een gat in de handen hebbem. Zo is er kort geleden voor Veronica een skybox in de Arena aangekocht. Kosten: 350.000 euro. Veronica zat toch krap? “Het was een dringend verzoek vanuit het bedrijf. En ach, onroerend goed is geen onaantrekkelijke belegging”. (RadioFreak / Hvanbeek)