Home Landelijke radio VCR teleurgesteld over veiling FM-frequenties

VCR teleurgesteld over veiling FM-frequenties

De Vereniging Commerciële Radio (VCR) is teleurgesteld over het voorstel van Minister Kamp van Economische Zaken om de FM-licenties na 2017 te veilen. VCR verwacht dat de maatregel zorgt voor een stagnatie van DAB+.

Menno Koningsberger, voorzitter VCR: “We zullen dit voorstel de komende dagen verder bestuderen. De modernisering die minister Kamp beoogt, kan net zo goed of zelfs beter gerealiseerd worden bij verlenging, daar is helemaal geen veiling voor nodig. DAB+ is de digitale opvolger  van FM en biedt luisteraars veel meer radiostations en digitale geluidskwaliteit, maar is nog relatief onbekend. Er is een voortvarende start gemaakt met DAB+, er ligt inmiddels een landelijk netwerk, maar er moet nog flink promotie gemaakt worden om de vraag op gang te brengen.”

Het kabinet heeft de radiostations in 2011 een verlenging gegeven van de frequenties tegen een lagere prijs en met de afspraak dat ze investeren in digitale radio. De verlenging liep door tot 2017. Door een veiling te starten kunnen ook nieuwe partijen een FM-frequentie bemachtigen. Hierdoor lopen de huidige zenders dus gevaar hun frequentie te verliezen.

Koningsberger: “Wij rekenen op de Tweede Kamer die donderdag over het plan van minister Kamp debatteert. De Minister geeft in zijn voorstel zelf aan dat FM over een aantal jaar overbodig wordt. Waarom dan de markt nu overhoop gooien met een FM-veiling?"