Home Landelijke radio Uitstel radioveiling levert Murdoch 6 miljoen per week op

Uitstel radioveiling levert Murdoch 6 miljoen per week op

Staatssecretarissen De Vries en Van der Ploeg, de mediaspecialisten in de Kamer en leden van de fracties van PvdA en D66 krijgen vandaag een ansichtkaart van mediatycoon Rupert Murdoch. Een lachende Rupert Murdoch (naast een bord “Thanks a Million!”) bedankt zo Haagse mediabeslissers voor de vele honderden miljoenen guldens die de jarenlange uitstel van de radioveiling hem heeft opgeleverd. De afzender is NRG/Nieuws FM.

Op 15 november spreken Kamer en kabinet over de veiling. Die dag is het exact 1700 dagen geleden dat de veiling voor het eerst werd uitgesteld – 18 maart 1997. NRG/Nieuws FM roept de staatssecretarissen De Vries en Van der Ploeg op dan het onaanvaardbaar uit te spreken tegen de zigzaggende fracties in de Tweede Kamer.

De overheid kondigt al vijf jaar aan dat er “binnenkort” geveild gaat worden. Nieuws FM (nu onderdeel van de Nederlandse Radiogroep – NRG) bereidt zich sinds 1996 op de herverdeling voor. Het heeft al die jaren geinvesteerd, zonder inkomsten. De NRG is honderd procent in Nederlandse handen. Het wordt gefinancierd door Imca Vastgoed, het bedrijf van Erik de Vlieger. De NRG is het zusterbedrijf van de NTG de Nederlandse Tijdschriftengroep.

Het is belangrijk dat de veiling doorgaat. Door de herverdeling zal het aantal commerciele zenders verdubbelen. Zo krijgt de luisteraar meer keus. Er worden tevens frequenties gereserveerd voor nieuws, klassiek en nederlandse muziek. Ook nieuwe radio-initiatieven krijgen zo een kans. De veiling wordt inmiddels 55 maanden uitgesteld. Elke week uitstel levert de Murdoch-zenders samen een bruto-reclame-omzet van 6 miljoen gulden op.