De uitspraken van Frank Dane over vrouwen op de radio, kan op veel weerstand van collega-dj’s rekenen. De 538-dj zei afgelopen weekend in Het Parool dat hij er ‘weleens bang voor is’ dat er in Nederland geen ‘fantastische vrouwelijke diskjockeys’ zijn.

Hij vervolgde: “Ik denk dat het komt door de snelle radio die je hier bij 538 veel hoort. Die heb ik nog nooit door een vrouw gemaakt horen worden. Claudia de Breij maakte een werkelijk fantastisch radioprogramma bij 3FM, maar dat was personalityradio. Met vier liedjes in een uur. Een vrouw die dertien liedjes in een uur doet: ik heb haar nog niet gezien.”

Weerstand

De uitspraken van Frank kunnen op veel weerstand rekenen. “Goeie radio is dus blijkbaar: 13 plaatjes in een uur en kort praten. Welke (radio)vrouwen hebben zin om met mij een poging te wagen?”, twittert Roos Abelman, presentator van het middagprogramma op BNR Nieuwsradio.

Timo Kamst, opleidingscoördinator bij de NPO: “Kleine tip. Misschien moet Frank eens naar Jorien Renkema, Sophie Hijlkema, Jamie Reuter of Sagid Carter luisteren, of… ik denk dat ik stop. Anders ga ik allemaal hele goede radio-dj’s vergeten en dat is zonde.”

‘Niet tegen’

En KINK-baas Michiel Veenstra: “Wij zijn bij KINK enorm in onze nopjes met de vrouwelijke radio-dj’s.” Ook niet-radiomakers uiten kritiek op de uitspraken van Dane.

De 538-jock benadrukt dat hij niet tégen vrouwelijke dj’s op zijn zender is. “Begrijp me goed: ik weet zeker dat ze bij 538 staan te juichen als er een vrouw opstaat die het kan.”

Foto: Radio 538 | William Rutten