Home Landelijke radio Twintig procent RSS-feeds is podcast

Twintig procent RSS-feeds is podcast

Twintig procent van alle RSS-feeds wereldwijd vervoeren podcasts. Dat blijkt uit metingen van RSS-dienst Feedburner.com. Toch zegt consumentenportaal Gespod.nl dat het merendeel van de pod- en vodcasts gestreamd en niet gedownload wordt.
Duidelijke cijfers over het download- en luistergedrag van podcasts en vodcasts zijn amper voorhanden. Maar Feedburner.com probeert met een gedetailleerde uiteenzetting zicht te geven op hoe het aanbod van downloadbare audio- en videobestanden zich ontwikkelt. In het bijzonder gaat het daarbij om internetuitzendingen die regelmatig plaatsvinden en via RSS-abonnementen naar de gebruiker gaan.

Feedburner huisvest ruim een kwart miljoen RSS-feeds van 168.000 bloggers, podcasters en andersoortige webpublicaties. Daarvan zijn er 47.000 een podcast. Die hebben gezamenlijk 1,6 miljoen luisteraars. Klau verwacht voor eind 2006 de grens van 100.000 podcastfeeds te overschrijden met 5 miljoen luisteraars.

Dagelijks komen er 1.000 podcastfeeds bij. De roulatie van podcasts neemt maandelijks met 20 procent toe. Er wordt steeds vaker naar dit soort MP3-uitzendingen geluisterd.

In Nederland loopt het allemaal niet zo hard. Uit cijfers van Radiocast.nl blijkt dat de meest uitzendingen enkele honderden keren worden gedownload, met Tros’ Radio Online als uitschieter met enkele duizenden downloads. Onduidelijk is overigens hoe vaak de uitzendingen direct online worden beluisterd. [Emerce]

Vorig artikelSite RTV Rijnmond plat gelegd
Volgend artikel3FM-programma organiseert illegale WK pool