Home Landelijke radio TROS Nieuwsshow viert 20-jarig jubileum

TROS Nieuwsshow viert 20-jarig jubileum

Het Radio 1 programma ‘TROS Nieuwsshow’ viert op 13 september haar 20-jarig jubileum. Op 13 september 1983 startte de TROS met het radioprogramma, destijds gepresenteerd door Wim Bosboom en Mireille Bekooij. Tegenwoordig presenteren Mieke van der Weij en Peter de Bie het programma.

Met een bereik van zo’n 800.000 luisteraars behoort de TROS Nieuwsshow sinds dag één tot de best beluisterde programma’s op de informatieve zender. Tot 1995 was de TROS Nieuwsshow een serviceachtig programma met veel losse rubrieken (visrubriek, natuurrubriek, groente en fruit, auto’s, klusjesman, taal, historische rubriek etc.). Daarna is het programma veranderd in een journalistieker product waarbij er afscheid werd genomen van de vele vaste rubrieken. Alleen de boekenman Martin Ros heeft alle stormen overleefd. Hij is al vanaf 1985 betrokken bij de TROS Nieuwsshow.

De makers vinden het belangrijk om de luisteraar behalve te informeren ook een beetje te vermaken op de zaterdagochtend. De gasten komen allemaal langs in de studio en krijgen ruim de tijd, gemiddeld een klein kwartier, om hun verhaal te vertellen. Er staat niets op band. De TROS Nieuwsshow voorziet binnen- en buitenlandse nieuwsfeiten van achtergrond, gaat in op wetenschappelijke ontwikkelingen en in het laatste uur ligt de nadruk op boeken/cultuur. Markant figuur in dat laatste uur is de boekenrecensent Martin Ros.

In de jubileumuitzending zelf zal overigens geen bijzondere aandacht worden besteed aan het feit dat het programma twintig jaar bestaat. Het wordt een reguliere uitzending: een onderhoudende grabbelton vol informatie met Mieke van der Weij en Peter de Bie.