Home Landelijke radio Top 2000 heeft nieuwe nummer 1

Top 2000 heeft nieuwe nummer 1

De Top 2000 heeft dit jaar een nieuwe nummer 1. ‘Avond’ van Boudewijn de Groot is dit jaar op de hoogste plaats geëindigd van eindejaarslijst van Radio 2. Dit bleek uit de telling van meer dan 1 miljoen stemmen die het publiek de afgelopen weken heeft uitgebracht op de Top 2000. De stemperiode werd vorige week vrijdag afgesloten.

Boudewijn de Groot stoot Queen van de troon die in alle voorgaande edities op de eerste plaats stond met ‘Bohemian Rapsody’. “Vorig jaar was mijn verbazing al groot toen ‘Avond’ op de vijfde plaats stond”, zegt Boudewijn de Groot in een eerste reactie. “Nu de Top 2000-stemmers op eigen initiatief vonden dat het tijd werd voor een nieuwe nummer 1 en wel het Nederlandstalige ‘Avond’, is mijn blijdschap des te groter. Ik denk dat men op dit moment behoefte heeft aan een lied waarmee men zich direct kan identificeren.”

Zendercoördinator Kees Toering is verrast door deze uitslag. “Iedereen dacht dat Queen haast vastgemetseld zat op die eerste plaats. Maar de eerste plaats van Boudewijn de Groot zegt iets over de dynamiek van de Top 2000. Ik denk dat de melodie en vooral de tekst van het lied mensen juist deze tijden heel erg aanspreken.”

Lennaert Nijgh schreef ‘Avond’ in 1973 voor Rob de Nijs die het opnam op zijn album In de uren van de middag. Pas in 1996 verscheen het in de uitvoering van Boudewijn de Groot op diens album Een nieuwe herfst. Eerder dit jaar verscheen een cd met vijf versies van ‘Avond’.

Radio 2 zendt de zevende editie van de Top 2000 uit tussen Kerst en Oud&Nieuw. De uitzending start op maandag 26 december om 00:00 uur met nummer 2000. De muziekmarathon eindigt 144 uur later op zaterdag 31 december om 24:00 uur met de nieuwe nummer 1.