Tien jonge makers uit Nederland en België zijn genomineerd voor de NTR Podcastprijs. Er waren vijftig podcasts ingezonden, waar er vier uit Vlaanderen en zes uit Nederland uitgekozen zijn. Zondag 14 mei worden de prijzen uitgereikt tijdens het NPO Luister Podcast Event in Utrecht. Het is de 33e keer dat de NTR de aanmoedigingsprijs voor aankomende podcastmakers (voorheen de NTR Radioprijs) uitreikt.

In de podcasts komen verschillende thema’s aan bod. Zo worden in ‘Plotse papa’s’ jongen mannen gevolgd die onverwacht en onbedoeld vader worden. In ‘Achter de gordijnen’ gaat het over mantelzorgers en in ‘Solastalgie’ houdt de maker een vurig en prachtig vormgegeven pleidooi om zuinig te zijn met de aarde. En maakster Eva Vanderstrigt hoort op een dag in 2019 van haar stiefvader dat hij al achttien jaar een onvervulde kinderwens heeft. Hij wil een eigen kind en hij heeft zelfs al stappen gezet om die wens in vervulling te laten gaan. De mededeling landt als een bom en zet de onderlinge verhoudingen onder druk. We volgen het gezin in hun worsteling om de balans weer te herstellen.

De jury bestaat dit jaar uit Maya Schepers, Wederik de Backer, Lieselot Mariën, John Samson en Cécile Hibbeln. Zij zullen uit de tien genomineerden een eerste en een tweede winnaar uitkiezen. Daarnaast is er de pubieksprijs waarvoor gestemd kan worden door luisteraars.

Alle podcasts zijn hier te beluisteren.

Foto: NTR