Home Landelijke radio Staatssecretaris wil BBC-model voor regionale omroepen

Staatssecretaris wil BBC-model voor regionale omroepen

Staatssecretaris Dekker van Media wil een soort BBC-model voor de regionale omroepen. Dat heeft hij gezegd op het jaarlijkse congres voor de publieke regionale omroepen. Hij wil af van dertien losse omroepen. Het is de bestuurders dus niet gelukt om tot een gezamenlijk plan te komen, zei hij.

"ROOS heeft een Toekomstvenster gepresenteerd, maar dat gaat wat mij betreft niet ver genoeg in de samenwerking met de landelijke publieke omroep. De NPO heeft op haar beurt een voorkeur voor integratie kenbaar gemaakt, die bij de regionale omroepen in het verkeerde keelgat is geschoten." Daarom gaat hij zelf aan de slag.

"Ik weiger 13 keer voor hetzelfde te betalen. Waarom 13 aparte uitzendstraten? Waarom 13 eigen archieven? Waarom 13 eigen directeuren? Dat is niet uit te leggen aan de mensen die het allemaal moeten betalen: u en de inwoners van uw regio." Inwoners van de regio zijn het uitgangspunt in de visie van Dekker.

Journalisten van de VRT in België en de BBC zijn volgens Dekker goed in de regio geworteld en zijn ook het voorbeeld voor het model dat hij wil voor de regionale omroepen. "Samenwerking leidt tot groter bereik." Dat wil volgens hem overigens niet zeggen dat er geen dertien losse redacties kunnen bestaan. Die zouden alleen onder 1 organisatie moeten vallen.