Home Landelijke radio Staatssecretaris Dekker wil meer openheid over programmakosten

Staatssecretaris Dekker wil meer openheid over programmakosten

Staatssecretaris Dekker van Media wil van de NPO meer openheid over de kosten van de programma’s die worden uitgezeonden. Dekker schrijft in een brief aan de Eerste Kamer dat de NPO verplicht is om informatie te geven. Daaronder vallen volgens hem de salarissen van presentatoren, maar ook contracten over uitzendrechten of speciale producties.

Volgens de staatssecretaris is er is “geen ruimte om informatie te weigeren”. Onafhankelijke deskundigen zouden hem hierin steunen, zo schrijft hij.

Het is niet voor het eerst dat Dekker openheid heeft geëist van de publieke omroep. Ook de Tweede Kamer wil meer inzicht in de kosten van programma’s en nam daartoe eerder een motie aan. Dekker steunt die motie en wil gedetailleerdere informatie kunnen geven als de Kamer daar om vraagt.

Wel wil Dekker er voor waken dat discussies over de kosten van NPO-programma’s straks standaard worden. Hij zal steeds een afweging maken tussen het belang van openheid en het voorkomen van politieke bemoeienis met de inhoud. De Kamer moet dat ook doen, vindt de staatssecretaris.

De NPO komt later vandaag met een reactie op de brief van Dekker.