Home Landelijke radio Staatssecretaris beslist deze maand over MCO

Staatssecretaris beslist deze maand over MCO

Staatssecretaris Medy van der Laan verwacht halverwegen deze maandeen advies van de Raad voor Cultuur over bezuinigingen bij het Muziekcentrum van de Omroep MCO, dit schrijft Spreekbuis. De staatssecretaris legt de Raad voor Cultuur drie voorstellen voor: de plannen van het MCO zelf, het voorstel van de Raad van Bestuur van de Publieke Omroep en een eigen plan van de staatssecretaris.

Het MCO moet van de staatssecretaris tussen de 5,5 en 7,5 miljoen euro bezuinigen. Het MCO zelf stelt voor om het Radio Symfonie Orkest op te heffen en het Radio Filharmonisch Orkest en het Radio Kamerorkest te versterken. De Raad van Bestuur van de Publieke Omroep wil het Radio Symfonie Orkest en het Radio Kamerorkest laten fuseren. Maar volgens de staatssecretaris leveren beide voorstellen niet genoeg op. Ze komt daarom met een eigen plan: opheffing van het Radio Symfonie Orkest (zoals het MCO ook bepleit), maar géén versterking van de andere orkesten (zoals het MCO wel wil).

De Raad voor Cultuur kan zich nog over een vierde voorstel buigen, afkomstig van AVRO, NPS en TROS, grote producenten van levende muziek. De drie omroepen vinden dat de Raad een onderzoek moet doen naar verbetering van de efficiency bij het MCO en de verwerving van extra inkomsten. Verder pleiten ze vooral voor de vorming van een nieuw flexibel en multifunctioneel orkest dat in de plaats moet komen van het Radio Symfonie Orkest en het Radio Kamerorkest.