Home Landelijke radio Spontane demonstratie voor Arnhemse piraat

Spontane demonstratie voor Arnhemse piraat

Een spontane demonstratie voor het behoud van de Arnhemse piratenzender Radio Contact heeft zondagmiddag tot verkeersopstoppingen geleid in hartje stad. Dat schrijft de Gelderlander. Vanaf het Velperplein stond de Steenstraat en een groot deel van het Spijkerkwartier lange tijd muurvast.

Tientallen automobilisten hadden gehoor gegeven aan de via de zender verspreide oproep om vanaf half drie actie te voeren bij de woning van burgemeester Krikke in de Kastanjelaan. Enkele honderden luisteraars trokken te voet naar het Spijkerkwartier.

Radio Contact, in grote delen van Gelderland te horen en gespecialiseerd in Nederlandstalige muziek, moet met haar uitzendingen stoppen op last van het Agentschap Telecom. De zender, onder verschillende namen al 27 jaar in de lucht, heeft namelijk geen vergunning. Als de piraat niet onmiddellijk stopt, dreigt een boete die kan oplopen tot 67.500 euro.

Reden voor oprichter J. Leenders van Radio Contact, bij luisteraars beter bekend als Jojo Buitenzorg, om ermee te stoppen. Maar niet nadat hij en de luisteraars een wanhoopsoffensief lanceerden door naar de Arnhemse burgemeester te gaan. Misschien dat die nog iets voor Radio Contact zou kunnen betekenen, luidde de redenatie.

Krikke was wegens droeve familie-omstandigheden niet in de stad, maar kwam naar Arnhem toen ze gebeld werd door de politie. Ze besloot om op het politiebureau een gesprek te hebben met Leenders. Ondertussen bleef de menigte wachten in het Spijkerkwartier.

Leenders toonde zich na afloop van het gesprek met de burgemeester lichtelijk teleurgesteld, maar had inderdaad begrip voor het feit dat de burgemeester niets voor Radio Contact kan betekenen. “Ze heeft er geen zeggenschap over.” Zowel Krikke als Leenders lichtte de uitkomst van hun gesprek gistermiddag vanaf een vrachtwagen toe aan de wachtende menigte. Die vertrok vervolgens zonder problemen. (Gelderlander)