Home Landelijke radio Salarissen van radio-dj’s en verslaggevers onthuld

Salarissen van radio-dj’s en verslaggevers onthuld

BNR-radioverslaggever Harmen van der Veen heeft gisteravond in het tv-programma ‘Wat verdien je?’ zijn salaris onthuld. De radioverslaggever verdient 4.380 euro per maand. Ook tv-presentator Astrid Joosten vertelde wat zij verdient: 175.000 euro per jaar, net onder de zogenoemde Balkenendenorm. Edwin Evers zou volgens het programma een jaarsalaris hebben ‘met zes nullen’.

Van andere radiopresentatoren werd eerder al bekend wat zij op jaarbasis verdienen. Gerard Ekdom is bij BNN-VARA op NPO Radio 2 goed voor 288.000 euro (in 2016) en Giel Beelen verdiende bij diezelfde omroep op 3FM zo’n 565.000 euro. Volgens Giel ligt zijn salaris bij Radio Veronica nu echter lager.

Ophef salaris freelancers

In het tv-programma van AVROTROS ontstond ook ophef over het salaris van freelancejournalist Britt van Uem. Zij verdient bij de regionale krant Tubantia zo’n 57,85 euro per artikel. Daar werkt ze naar eigen zeggen 4 tot 5 uur voor. “Dat kan echt niet, schandalig”, reageerden de panelleden. “Dit gebeurt dus bij werkgevers die tot taak hebben misstanden aan te kaarten, echt cynischer wordt het niet.”

Op NPO Radio 1 verdedigde hoofdredacteur Martha Riemsma van de Tubantia de vergoeding van 13 cent per woord voor freelancers. “Alles wat relatief eenvoudig, makkelijk te behappen is, dat besteden wij uit aan freelancers. Als Britt van Uem vier uur doet over een verhaal van 450 woorden, is dat ook wel erg lang. Wij werken gemiddeld met 100 freelancers. Dat zijn allemaal mensen die het ontzettend leuk vinden om voor ons te werken en die prima uit de voeten kunnen met dat tarief.”