Home Landelijke radio RVD sommeert Beelen te stoppen met misbruik ‘Balkenende’

RVD sommeert Beelen te stoppen met misbruik ‘Balkenende’

De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) dreigt 3FM-dj Giel Beelen met stappen als die niet direct ophoudt met het misbruiken van geluidsfragmenten van minister-president Jan Peter Balkenende en prins Willem-Alexander. Beelen gebruikte de afgelopen maanden te pas en te onpas fragmenten van een interview dat hij eerder met Balkenende had. Hetzelfde deed hij met een gesprek dat 3FM-collega Michiel Veenstra onlangs met de Prins van Oranje voerde.

De RVD spreekt van een aantasting van de integriteit van beide betrokkenen. “Met name het nepinterview met de minister-president over een gevoelig en politiek beladen onderwerp als het asielbeleid was ronduit kwetsend voor hem”, aldus de RVD. Het gebruik van iemands stemgeluid zonder zijn of haar toestemming vormt een juridische inbreuk op het grondrecht op bescherming van de persoonlijke levenssfeer.

De radio is een ander medium dan televisie, oordeelt de RVD. “Bij het gebruik van zichtbare lookalikes of poppen is duidelijk dat er sprake is van satire”, stelt de zegsman. “Voor de radioluisteraar is het in veel gevallen niet duidelijk dat er sprake is van een nepinterview.”

“Ik denk dat mensen echt wel weten dat het niet echt is”, stelt Giel Beelen in een reactie. “Ach, wat de RVD zegt vind ik flauwekul. Het is een lolletje”, licht hij toe. “Het gesprek dat ik met Balkenende had was erg leuk. Hij reageerde spontaan en lachte zelfs. Ik heb alleen maar positieve reacties gehad naderhand.” Of hij het nog gaat gebruiken zegt hij niet. “Ik kom er maandag wel op terug”. Maar op een rechtszaak aan laten komen doet hij niet. [Planet / RadioFreak]

Vorig artikelNOS en Wereldomroep gezamenlijk in nieuw Brussels kantoor
Volgend artikelOpium bestaat 15 jaar