Home Landelijke radio Regionale omroepen vanaf vandaag ook digitaal te ontvangen

Regionale omroepen vanaf vandaag ook digitaal te ontvangen

De meeste publieke regionale omroepen gaan vandaag op satelliet. Tijdens een feestelijke bijeenkomst bij RTV Noord-Holland in aanwezigheid van Minister Van der Hoeven van OCW zal het televisie-signaal samen met het radiosignaal via de digitale ether gestart worden. De bewindsvrouwe neemt deel aan een mini-symposium over de rol van de regionale omroepen in een veranderend medialandschap, waaraan ook professor Rutten en Rijnmond-directeur Wehrmeijer meedoen.

Door de satellietuitzendingen kunnen de programma’s van de regionale omroepen door alle huishoudens in Nederland eenvoudig ontvangen worden. In het mini-symposium vragen de regionale omroepen ook om meer ruimte voor het vervullen van zijn publieke taken. Professor Rutten schreef eerder dit jaar een uitvoerig rapport over de noodzaak van een grotere rol van de regionale publieke omroepen in het publieke omroepbestel. Omroep-directeur Wehrmeijer zal betogen dat het belang van regionale omroepen voor de plaatselijke en provinciale democratie de facto een landelijk belang is en dat dat ook blijkt uit het feit dat regionale omroepen net als de landelijke onder een en dezelfde mediawet vallen.

Wehrmeijer en de zijnen vinden het hoog tijd worden dat de Nederlandse mentaliteit jegens het publieke bestel als geheel verandert. “Niet langer voor een duppie op de eerste rang willen zitten, maar net als in omringende landen royale financiële middelen voor een onmisbaar democratisch instrument”, aldus Wehrmeijer.

De Ministeries van OCW en EZ, de provincies en KPN hebben afspraken gemaakt die ertoe leiden dat de burger na de afschakeling van de analoge ether-televisiezenders de programma’s van de omroepen niet alleen via de gratis via de digitale ether kunnen ontvangen maar ook via de satelliet. Tien regionale omroepen Omrop Fryslan, RTV Noord, RTV Drenthe, RTV Oost, Omroep Gelderland, RTV Noord-Holland, RTV Rijnmond, Omroep Zeeland, Omroep Brabant en L1 Radio& TV maken gebruik van de mogelijkheid om via de satelliet uit te zenden.

Ook de radiozenders van deze omroepen zijn via de satelliet te ontvangen. Alle dertien regionale omroepen zijn na 11 december ook via de digitale ether te ontvangen.

Vorig artikelGiel Beelen maakt het goed met premier Balkenende
Volgend artikelStaatssecretaris van Onderwijs maakt programma op Fresh FM