Home Landelijke radio Recordaantal vergunningen voor evenementenzenders in 2014

Recordaantal vergunningen voor evenementenzenders in 2014

Het Agentschap Telecom heeft vorig jaar 175 tijdelijke FM-vergunningen afgegeven voor evenementen. Dat laat het Agentschap weten aan RadioFreak.nl. Het aantal vergunningen is flink meer dan in 2013. Toen waren het er nog 131. Dat was toen ook een record. In 2011 werden er 85 zendvergunningen afgegeven door het Agentschap Telecom. In 2010 waren dat er 80.

Voor een zendvergunning bij evenementen moet eerst toestemming gevraagd worden bij het Commissariaat voor de Media. Het is nog niet bekend hoe vaak het Commissariaat toestemming gaf. Maar over het algemeen is er voor bijna alle aanvragen een frequentie beschikbaar. In 2002 werd er maar 28 keer toestemming gegeven.

"Met een evenementenvergunning mogen bijvoorbeeld buurtverenigingen voor enkele dagen radio-uitzendingen op de FM maken", meldt het Agentschap. "Dit gebeurt met name in de kerstvakantie, of tijdens buurtfeesten in juni en september." De piek lag in december. Toen werd er 53 keer een zendvergunning afgegeven. Dit komt voornamelijk door oud-piraten die rond de feestdagen legaal uit willen zenden.

De evenementenvergunningen werden in 2014 vooral aangevraagd in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe. Door de grote vraag wordt het aantal beschikbare frequenties wel steeds kleiner. "Wanneer er in 2015 in dezelfde periode meerdere aanvragen worden gedaan voor dezelfde regio, bestaat de kans dat niet alle aanvragen gehonoreerd kunnen worden", meldt het Agentschap. "Deze worden op volgorde van binnenkomst behandeld."

Vorig artikelRené Verkerk naar het weekend van Radio 10
Volgend artikel3FM-dj Joram Kaat nieuwe presentator EO-Jongerendag